Na zapadu se percepcija zadovoljstva zaposlenika potpuno izmijenila. Zaposlenici svoje zadovoljstvo više mjere slobodnim vremenom koje im ostane nakon radnog vremena nego visinom plaće. Takvi trendovi će polako dolaziti i kod nas, pogotovo kako raste prosječna plaća. U tom smislu, četverodnevni radni tjedan je dobra ideja koju bi bilo dobro testirati u nekim pilot-projektima na hrvatskim poduzećima. Uvjeren sam da bi četverotjedni radni tjedan donio veću radnu produktivnost.

Tako nam je dr. Petar Vušković komentirao rezultate testiranja četverodnevnog radnog tjedna na Islandu koje je pokazalo, jednako kako se to dogodilo i s ostalim testiranjima koja su provođena u svijetu, da skraćivanjem radnog tjedna na četiri radna dana produktivnost raste jednako kao i zadovoljstvo radnika.

Posljednji eksperiment u nizu je onaj na Islandu gdje su provodili testiranje kraćeg radnog tjedna u javnom sektoru od 2015. do 2019. i rezultati pokazuju da je smanjivanje broja sati na poslu značajno povećalo kvalitetu života i ravnotežu između radnog i slobodnog vremena dok je produktivnost ostala ista ili se poboljšala na većini radnih mjesta.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay