Usjevi su ove godine podbacili u svim zemljama koje su najveći proizvođači pšenice. Kanadu je poharala suša, Rusiju zima, a u SAD-u su prinosi manji od očekivanja. Zabrinjava i znatan rast cijena ostalih prehrambenih proizvoda i energenata, pa problemi očekuju i bogatije, a ne samo siromašne zemlje. Globalni bi se svijet tako mogao suočiti s još jednom ozbiljnom prijetnjom – gladi

Gubici usjeva u Kanadi i Rusiji, najvećim izvoznicima pšenice, podižu cijene hrane nakon što je suša poharala Kanadu, a Rusiju ‘sibirska zima’. Ti će se gubici samo djelomično nadoknaditi s drugih usjeva u svijetu, što će najviše pogoditi siromašne zemlje, ali ni bogate neće sjajno proći. Usjevi su podbacili i u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje će cijene kruha dodatno opterećivati lanac opskrbe hranom, kojem nedostaje radne snage, te se suočavaju s logističkim teškoćama zbog koronakrize.

Svjetske zalihe prema procjeni američke vlade mogle bi potonuti na najnižu razinu u pet godina, što će zadati glavobolje izvoznicima.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay