Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale zbog geopolitičkih napetosti u vezi Sirije, ali i zbog mogućeg ubrzanja tempa povećanja kamata američke središnje banke.

Dow Jones oslabio je 218 bodova ili 0,90 posto, na 24.189 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,55 posto, na 2.642 bodova, a Nasdaq indeks 0,36 posto, na 7.069 bodova.

Nakon dva dana rasta, zahvaljujući smanjenju trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine, jučer su burzovni indeksi pali zbog geopolitičkih napetosti između SAD-a i Rusije.

Predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio je vojnom akcijom u Siriji i ispaljivanjem raketa, zbog uporabe kemijskog oružja, što Sirija i njezini saveznici opovrgavaju kao laž smišljenu kao povod za napad, a Rusija je poručila i da pozorno prati stanje u Siriji i da je upoznata s kretanjima američkih ratnih brodova na putu prema Zaljevu.

Rast tenzija na Bliskom istoku izazvao je rast cijena nafte, pa su jučer na Wall Streetu porasle cijene dionica u energetskom sektoru, za 1 posto.

S druge strane, oštro su, 1,3 posto, pale cijene dionica u financijskom sektoru.

„Na tržištu vlada nervoza zbog toga što bi se moglo dogoditi u slučaju bilo kakvog napada i mogućnosti eskalacije tenzija s Rusijom”, kaže Anwiti Bahuguna, portfelj menadžer u fondu Columbia Threadneedle Investments.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Shutterstock