LONDON, 13. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte kliznule su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 56 dolara, pritisnute sumnjom da smanjenje proizvodnje koje planira provesti Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) neće biti dovoljno da smanji višak u opskrbi, a dodatni je uteg bila i zabrinutost za zdravlje kineskog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela oslabila 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 55,41 dolar. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 58 centi nižoj cijeni, po 52,43 dolara. Jučer je cijena barela u Londonu porasla 91 cent a na američkom tržištu 76 centi.

Trgovci čekaju konkretne potvrde o smanjenju opskrbe sukladno dogovoru OPEC-a i pojedinih neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju. Mnogi analitičari predviđaju da će stupanj poštivanja dogovora iznositi 50 do 80 posto.

Saudijska Arabija objavila je da je smanjila proizvodnju na najnižu razinu od veljače 2015. godine, ispod 10 milijuna barela dnevno. Očekuju i da bi je u veljači trebali još više smanjiti.

“Saudijci nagovješćuju još veće smanjenje u veljači, što je potaknulo nagađanja da entuzijastičnim pristupom smanjenju zapravo priznaju da očekuju da će drugi proizvođači varati”, tumači Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.

Mnogi također upozoravaju da bi eventualno smanjenje OPEC-ove opskrbe mogla neutralizirati povećana američka proizvodnja nafte iz škriljca i veća opskrba iz članica OPEC-a Nigerije i Libije, koje su izuzete iz dogovora o smanjenju.

Dodatno je naftna tržišta danas pritisnula zabrinutost za kinesko gospodarstvo, nakon što su najnoviji podaci pokazali da se kineski izvoz u 2016. smanjio čak 7,7 posto, najviše od 2009. godine. Tu činjenicu donekle je ublažio podatak o rekordnom uvozu sirove nafte u prosincu, od 8,56 milijuna barela dnevno.

Kada je riječ o ponudi, tržište su poduprle izjave najveće naftne izvoznice Saudijske Arabije, da je njena proizvodnja pala ispod 10 milijuna barela dnevno na razine koje su posljednji puta viđene u veljači 2015. godine, a dublji rezovi tek slijede u narednom mjesecu.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 52,30 dolara, što znači da je bila 2,32 dolara viša nego u prethodnom trgovinskom danu.

(Hina)