LONDON, 2. veljače 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte prekoračile su u četvrtak na međunarodnim tržištima razinu od 57 dolara, poduprte dokazima o smanjenju proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i drugih velikih izvoznika, što je premašilo utjecaj snažnog povećanja američkih zaliha nafte i benzina.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 50 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 57,30 dolara. Dan ranije zaključila je trgovanje u plusu 1,22 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 30 centi višoj cijeni, od 54,18 dolara. U srijedu mu je cijena pri zatvaranju tržišta bila u plusu 1,07 dolara.

Jučer su cijene nafte porasle pod utjecajem pojačane geopolitičke napetosti nakon što je Iran potvrdio da je testirao balističke projektile a trgovci su bili fokusirani i na izvješća o smanjenju proizvodnje.

Potvrde o poštivanju dogovora vodećih proizvođača o smanjenju opskrbe za nekih 1,8 milijuna barela dnevno i danas su dominirale tržištem. Reutersovo ovotjedno istraživanje pokazuje da ga poštuje većina ključnih proizvođača i da je ostvareno više od 80 posto dogovorenog smanjenja proizvodnje.

I Rusija je u siječnju smanjila proizvodnju, za 100.000 barela dnevno, pokazali su u četvrtak podaci tamošnjeg ministarstva energetike.

Ti su podaci potisnuli u drugi plan skok američkih zaliha sirove nafte i benzina. Jučer objavljeno izvješće američke vlade pokazalo je da su u prošlom tjednu zalihe sirove nafte poskočile za čak 6,5 milijuna barela a zalihe benzina za 3,9 milijuna barela.

Cijene nafte sada su i u Londonu i u SAD-u na vrhu dosadašnjeg raspona. U protekla dva mjeseca u Londonu se barelom trgovalo u rasponu od 53 do 58 dolara, po oko 2,50 dolara višoj cijeni nego na američkom tržištu.

“Trenutačno prevladava sklonost podizanju cijena”, konstatira Tamas Varga iz londonske brokerske kuće PVM Oil Associates. “Cijene se još uvijek kreću unutar određenog raspona. Mislim da će kupci pobjeći ako cijene porastu za još jedan dolar”, dodao je Varga.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 52,76 dolara, što znači da je porasla 57 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(Hina)