CIJENE nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 92 dolara pritisnute strahom od globalne recesije, koja bi oslabila potražnju. Na londonskom je tržištu cijena barela bila niža za 37 centi nego na prethodnom zatvaranju i iznosila je 91.97 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2.76 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 86.44 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2.88 dolara.

Zabrinutost zbog Kine i SAD-a

Tržišta je jučer poljuljao strah od recesije nakon što su podaci iz SAD-a pokazali pad aktivnosti gradnje stambenih nekretnina u srpnju na najnižu razinu u gotovo godinu i pol dana pod utjecajem poskupljenja hipotekarnih kredita i građevinskog materijala.

Trgovce brine i slabljenje gospodarskih aktivnosti u Kini zbog strogih mjera suzbijanja zaraze covidom 19. Premijer Li Keqiang najavio je potporu posustalom gospodarstvu.

“Rizik pada cijena sve je veći zbog (slabih) gospodarskih izgleda i kontinuirane neizvjesnosti koju potenciraju kineska ograničenja vezana za covid”, rekao je Craig Erlam iz OANDA-e.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr