LONDON, 17. veljače 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte spustile su se u petak na međunarodnim tržištima prema razini od 55 dolara budući da su veće zalihe potisnule u drugi plan očekivanja da će koordinirano smanjenje opskrbe u konačnici osigurati ravnotežu na tržištu.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 32 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,33 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 53,08 dolara.

OPEC i skupina neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, planiraju smanjiti proizvodnju za gotovo 1,8 milijuna barela dnevno (BPD) u prvoj polovici 2017. godine, a procjene ukazuju da su već dosegnuli oko 90 posto dogovorenog smanjenja. Cilj je ograničenje prekomjerne opskrbe koja pritišće tržišta od 2014. godine.

Zasada su zalihe i opskrba još uvijek na visokim razinama, posebice u SAD-u.

“OPEC-ovo smanjenje proizvodnje podupire rast cijena dok im je izvješće o (američkim) zalihama uteg”, konstatira Hamza Khan iz ING-a. “Sada je pitanje koji će od ta dva faktora prvi oslabiti”, dodaje.

U Sjedinjenim Državama zalihe sirove nafte i benzina poskočile su zbog veće proizvodnje na rekordne razine. Isporuke u Aziju zadržale su se pak na visokoj razini, pokazuju podaci Thomson Reutersa, zbog borbe izvoznika za tržišni udio.

Paralelno su se pojavile naznake posustajanja potražnje na velikim tržištima poput Kine i Indije. Tako je u Indiji rast potražnje oslabio u siječnju a i u Kini posustala prodaja automobila i osjetno veći izvoz benzina i dizela signaliziraju sličan trend.

Unatoč prekomjernoj opskrbi analitičari očekuju da će se tržišta nafte na dulji rok uravnotežiti.

“U četvrtom tromjesečju 2018. godine globalna potražnja za naftom vjerojatno će premašiti 100 milijuna barela dnevno”, navode u bilješci klijentima analitičari AB Bernsteina.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 53,14 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(Hina)