LONDON, 20. veljače 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, ali dobici su bili ograničeni dok investitori procjenjuju mogu li napori OPEC-a i drugih proizvođača na smanjenju izvoza anulirati rast američke proizvodnje i rekordne zalihe, odnosno uravnotežiti tržište.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 50 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 56,31 dolar. Na američkom tržištu cijena barela u elektronskom trgovanju bila je 41 cent viša na 53,81 dolar.

Investitori su uvjereni da će članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) ispoštivati dogovoreno smanjenje proizvodnje. No, dokazi o rastu proizvodnje u SAD-u smanjili su sklonost menadžera novcem da potiču “rast cijena”. Od početka mjeseca cijene nafte na dobitku su tako svega 2 dolara.

“Još postoji opći konsenzus da će sporazum članica OPEC-a i nekih proizvođača izvan tog naftnog kartela uravnotežiti ponudu s potražnjom. U suprotnosti s tim stajalištem su sve veće američke zalihe i rast broja aktivnih bušotinskih postrojenja u SAD-u”, naveo je u svojoj bilješci Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

OPEC i drugi proizvođači, uključujući Rusiju, dogovorili su krajem 2016. da će tijekom prve polovine 2017. godine smanjiti proizvodnju za gotovo 1,8 milijuna barela dnevno. Procjene pokazuju da je usklađenost smanjenja proizvodnje s dogovorenim rezovima oko 90 posto.

U prošlom tjednu Reuters je izvijestio da bi OPEC mogao produljiti primjenu dogovorenog smanjenja proizvodnja, moguće ga čak i povećati nakon srpnja, ukoliko globalne zalihe sirove nafte ne budu dovoljno smanjene.

Isporuke najveće OPEC-ove izvoznice Saudijske Arabije pale su u prosincu na 8,014 milijuna barela dnevno, u odnosu na 8,258 milijuna barela dnevno u mjesecu studenom, pokazali su službeni podaci objavljeni u ponedjeljak.

Američke kompanije povećale su broj aktivnih naftnih bušotinskih postrojenja peti tjedan zaredom, objavio je Baker Hughes. “Pod pretpostavkom da broj aktivnih bušotinskih postrojenja u SAD-u i ostane na sadašnjoj razini, procijenjujemo da će se američka proizvodnja nafte povećati za 405.000 barela dnevno u razdoblju između četvrtog tromjesječja 2016. i u 2017. godine, zahvaljujući proizvodnji na bušotinskim postrojenjima Perm, Eagle Ford, Bakken i Niobrara“, naveo je Goldman Sachs u svom istraživanju.

(Hina)