LONDON, 10. ožujka 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 52 dolara, pri čemu su nastojanja vodećih proizvođača na čelu s Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da ograniče opskrbu bila protuteža obnovi američke proizvodnje iz škriljaca, naznačenoj u snažnom rastu zaliha.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 52,39 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 92 centa. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 49,48 dolara. Jučer je u vrijeme zatvaranja tržišta bila u minusu jedan dolar.

Raspoloženje na tržištu pogoršalo se u srijedu nakon objave službenog podatka o opetovanom snažnom rastu zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, za 8,2 milijuna barela, na novu rekordnu razinu. Trend signalizira oporavak proizvodnje nafte iz škriljca u SAD-u u ovoj godini.

Ujedno je u suprotnosti s nastojanjima ostalih velikih proizvođača, uključujući Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) i pojedine neovisne proizvođače, uključujući Rusiju, da u skladu s prošlogodišnjim dogovorom smanje opskrbu za ukupno 1,8 milijuna barela dnevno u prvoj polovici 2017. godine.

“Nagli pad cijena u prošla dva dana zbog gomilanja američkih zaliha pokazuje da tržište i dalje zabrinjava odnos ponude i potražnje”, zaključuje ekonomist NAB Groupa Phin Ziebell.

Američki proizvođači planiraju povećati proizvodnju sirove nafte u Sjevernoj Dakoti, Oklahomi i drugim područjima gdje se kao resurs koriste naslage škriljaca. U najvećoj američkoj regiji koja uključuje Teksas proizvodnja je već poskočila.

To je pogoršalo raspoloženje na tržištu  a visoki saudijski dužnosnici izjavili su da se američke naftne tvrtke ne smiju ponašati kao da su na zatvorenom sastanku i uzimati zdravo za gotovo da će OPEC nastaviti smanjivati proizvodnju kako bi neutralizirao povećanu američku proizvodnju iz škriljaca, prenijeli su u četvrtak industrijski izvori.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 50,82 dolara, te se smanjila 1,77 dolar u odnosu na prethodni dan trgovanja.

(Hina)