LONDON, 6. veljače 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nadomak razini od 57 dolara budući da su smanjena proizvodnja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i pojačana napetost u odnosima SAD-a i Irana nadjačali zabrinutost zbog veće američke proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena nafte ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 56,86 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije danas bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po cijeni od 53,98 dolara.

Tržišta su se na početku novog tjedna fokusirala na nove američke sankcije Iranu, koje neće utjecati na proizvodnju nafte ali su potpirile bojazni od mogućih novih prepreka za tek nedavno obnovljeni iranski izvoz nafte.

Napetost između Teherana i Washingtona pojačana je nakon iranskog raketnog testa, zbog kojeg je SAD uveo sankcije pravnim i fizičkim osobama povezanim s Revolucionarnom gardom.

“Sve izraženija napetost u odnosima SAD-a i Irana… podupire cijene”, zaključuju u Commerzbanku. Američke sankcije za sada ne utječu na proizvodnju ali „to bi se moglo promijeniti ukoliko stanje eskalira”, dodaju.

Iran je povećao proizvodnju nakon što je prošle godine ukinuta većina međunarodnih sankcija, uvedenih zbog nuklearnog programa Teherana. Zbog toga je Iran i bio izuzet iz dogovora članica OPEC-a i pojedinih neovisnih proizvođača o smanjenju proizvodnje za 1,8 milijuna barela dnevno.

Članice OPEC-a već su u siječnju, prvom mjesecu provedbe sporazuma, ostvarile 80 posto zacrtanih rezova. Krajnji je rok 1. srpnja. Rusija je također smanjila proizvodnju, za oko 100.000 barela dnevno, u odnosu na zacrtanih 300.000 barela dnevno.

U takvom je okruženju podatak o nastavljenom povećanju broja aktivnih bušotina u SAD-u u prošlom tjednu pao u drugi plan. Njihov je broj rastao u 13 od ukupno 14 proteklih tjedana, pokazali su podaci kompanije Baker Hughes, objavljeni prošlog petka.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 54,24 dolara, što znači da je porasla 31 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan

(Hina)