LONDON, 10. travnja 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte nastavile su u ponedjeljak rasti na međunarodnim tržištima iznad razine od 55 dolara, poduprte isključivanjem najvećeg naftnog polja u Libiji, kao i zbog povećane napetosti nakon raketa koje je krajem prošloga tjedna SAD ispalio na sirijsku zračnu luku.

Na londonskom je tržištu jutros cijena barela porasla 42 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 55,66 dolara, dok se na američkom tržištu barelom trgovalo po 33 centa višoj cijeni, 52,57 dolara.

Libijsko naftno polje Šarara zatvoreno je u nedjelju nakon što je oružana grupa blokirala plinovod koji ga povezuje s naftnim terminalom. Početkom travnja je to polje započelo s proizvodnjom, nakon sedmodnevnog prekida, no sada je ponovno zatvoreno.

Ova članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) crpi tek dio svojih proizvodnih kapaciteta zbog sukoba i nemira nakon građanskog rata 2011. godine.

„Veliki i neplanirani zastoji u proizvodnji daju potporu cijenama nafte”, rekao je Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Cijene se također penju i zbog pojačanih napetosti na Bliskom istoku, na kojem se crpi više od četvrtine svjetske proizvodnje nafte. Cijene sirove nafte porasle su u petak nakon što su Sjedinjene Države ispalile rakete na zračnu luku sirijske vlade.

Cijene također podupire sporazum o smanjenju proizvodnje koje predvode članice OPEC. One su se krajem prošle godine dogovorile da će proizvodnju nafte smanjiti za 1,8 milijuna barela dnevno u prvih šest mjeseci 2017.  Članice, poput Libije i Nigerije, oslobođene su sudjelovanja u tom smanjenju.

Prošlotjedni rast cijena nastao je zbog „relativno visokog OPEC-ovog pridržavanja dogovorenih rezova i širokog uvjerenja da će se smanjenje proizvodnje produljiti i na drugo polugodište, kao i geopolitičkih kretanja”, objavio je Tamas Varga iz PVM-a.

No, rast cijena cijelo vrijeme ograničava povećanje proizvodnje u SAD-u zbog viših cijena nafte nakon dogovora OPEC-a. Američke kompanije povećale su prošloga tjedna broj bušotinskih postrojenja već 12. tjedan zaredom, objavila je u petak tvrtka za usluge u energetici Baker Hughes, dok energetske tvrtke nastavljaju ulagati u novu proizvodnju.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 52,91 dolar, te bila za 1,09 dolara veća u odnosu na prethodni dan trgovanja.

(Hina)