CIJENE stambenih nekretnina u Hrvatskoj i dalje strelovito rastu. Zbog toga je Hrvatskoj stiglo i upozorenje iz Europske unije, koja kaže da prijeti slom tržišta nekretnina. Glavni uzrok vide u subvencioniranim kreditima države koji u uvjetima inflacije potiču dugove građana. 

Najskuplji su kvadrati – i do 6 tisuća eura – u Splitu, Dubrovniku, Opatiji, Zagrebu. 

“Velik je nedostatak priuštive novogradnje, posebice u Zagrebu gdje je zbog potresa potražnja povećana. Na tržište najviše dolaze luksuzne novogradnje, a broj transakcija pada i normalno da će prosječna cijena narasti”, kaže za HRT Lana Mihalinec Knežević, vlasnica agencije za nekretnine.

APN krediti

Sutra počinju prijave banaka za državne subvencionirane APN kredite. Europska komisija smatra ih krivcem za nekretninski balon jer pojačavaju bankarske rizike i prijete stabilnosti našeg financijskog sustava.

“Neki ljudi će izgubiti posao, doći će do smanjene mogućnosti otplate tih kredita i jedan dio plasmana će biti loš, to je problem za banke, ali nije problem da ugrozi cijeli financijski sustav. To je komentar da treba prilagoditi politike da se taj balon ne bi dalje razvijao”, kaže Neven Vidaković, financijski stručnjak.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay