Rekordni rast cijena nekretnina u Hrvatskoj nije nova vijest, ali najnoviji podaci su posebno alarmantni. Hrvatska je u zadnja tri mjeseca 2022. bila apsolutni rekorder u EU prema rastu cijena, a što je još gore, jedna je od rijetkih zemalja u kojima rast ubrzava.

U nekim državama se govori o opasnosti izbijanja nekretninske krize i prvi put u nekoliko godina više država ima pad cijena nekretnina nego što ih ima rast. Kada se uključe posljednji podaci, Hrvatska izbija na drugo mjesto u EU po rastu cijena nekretnina na godišnjoj razini.

Agenti za nekretnine u Hrvatskoj tijekom prošle godine nisu ni očekivali da će rast cijena prestati, ali je ipak zabrinjavajuća činjenica da su nekretnine u Hrvatskoj sve skuplje, iako je u cijeloj EU došao kraj perioda poskupljenja nekretnina, pa čak u nekima drastično pojeftinjuju. Kako objasniti takvo kretanje cijena?

Najveći rast cijena nekretnina u EU

U prosjeku su na razini EU cijene pale zadnja tri mjeseca 2022. za 1.5 posto, od toga najviše u Danskoj (-6.5 posto), Njemačkoj (-5 posto), Cipru (-4 posto), Švedskoj (-3.4 posto) i Finskoj (-3.4 posto). S izuzetkom Cipra, sve nabrojane zemlje bilježe pola godine pada cijena (dva uzastopna kvartala), pa se spominje nekretninska kriza.

To vrijedi svugdje osim u Hrvatskoj. Cijene su zadnja tri mjeseca 2022. u odnosu na prethodni kvartal rasle za 4.7 posto, a to je drugi najveći kvartalni rast cijena u Hrvatskoj od kad Eurostat vodi podatke, tj. od 2010. Prvi najveći je zabilježen u prva tri mjeseca 2022.

Cijeli članak i ukupne statistike možete pronaći na: index.hr