DZS objašnjava da je procjena indeksa cijena u poljoprivredi za 2017. izračunana na temelju kretanja cijena poljoprivrednih proizvoda od siječnja do rujna tekuće godine i procjene kretanja cijena za razdoblje listopad – prosinac.

Prosječne cijene poljoprivrednih proizvoda u trećem su tromjesečju ove godine u usporedbi s istim razdobljem lani porasle za 4,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Pritom su cijene biljnih proizvoda porasle za 4,2, a stoke, peradi i stočnih proizvoda za 4,1 posto.

Na rast cijena biljnih proizvoda, kako navode statističari, utjecale su cijene proizvoda u skupinama žitarica, industrijskog bilja, krmnog bilja i voća, dok cijene proizvoda u ostalim skupinama uglavnom bilježe blaži pad cijena.

Tako su, primjerice, cijene žitarica povećane 14 posto, industrijskog bilja 8,5 posto, krmnog bilja 3,6 posto a voća za 0,5 posto.

Pad cijena zabilježen je, pak, kod povrća, za 2,2 posto, vina za 6,3 posto, a maslinovog ulja za 2,4 posto.

Na rast cijena stoke, peradi i stočnih prizvoda utjecale su cijene stoke i peradi kao i cijene stočnih proizvoda. Od skupina proizvoda koje čine najveći udio u stočarstvu u usporedbi s istim razdobljem lani najviše su porasle cijene mlijeka, za 7,9 posto, cijene svinja, za 5,4 posto, i cijene goveda, za 1,8 posto. Porasle su i cijene konzumnih jaja, za 3,2 posto.

Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u trećem tromjesečju u usporedbi s istim lanjskim kvartalom porasle su za 1,1 posto, na što je najviše utjecao rast cijena energije i maziva.

Cijene energije i maziva su porasle za 5,2 posto, a povećane su i cijene sadnog materijala, za jedan posto, stočne hrane, za tri posto, te veterinarskih usluga za 1,8 posto. Cijene gnojiva su pak pale za 3,7 posto.

U 2017. očekuje se rast cijena veći od 4,5 posto

Prema izvješću DZS-a, očekuje se da će cijene poljoprivrednih proizvoda u cijeloj ovoj godini porasti za 4,6 posto u odnosu na prošlu godinu.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com