Samo tijekom prošloga tjedna barel Brent nafte poskupio je 15 posto te se njime u petak trgovalo po cijeni od 112,40 dolara. Još viši, 20-postotni skok, zabilježen je na američkom tržištu gdje je barel dosegnuo vrijednost od 110,20 dolara.

Ako dođe do daljnjih poremećaja u dobavi ruske nafte, analitičari američke banke JP Morgan smatraju da bi cijena Brent nafte krajem godine mogla dosegnuti i 185 dolara za barel.

Cijene pšenice dosegle su najviše razine od 2008. s obzirom na to da je rat u Ukrajini prekinuo dotok četvrtine žita na međunarodno tržište.

Na Čikaškoj robnoj burzi terminski ugovori na pšenicu dosegli su cijenu od 12 dolara za bušel. Zbog poskupljenja električne energije skočila je i cijena aluminija koji se dobiva elektrolizom, postupkom koji zahtijeva velike količine struje.

K tome, osim što je veliki izvoznik nafte, plina i pšenice, Rusija je jedan od vodećih izvoznika aluminija, nikla i bakra. Na Londonskoj burzi metala tonom aluminija prošloga se tjedna trgovalo po 3850 dolara.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay