EU će pokrenuti postupak protiv Hrvatske, to sam osobno tražio!

Iz dostupne dokumentacije Hrvatskih šuma izračunali su da je službeno evidentirani manjak gotovo 20 milijuna kubnih metara drvne mase, čija je protuvrijednost milijardu eura!

Europskoj komisiji već je neko vrijeme dostupna vrlo opsežna dokumentacija o navodnoj devastaciji šuma u Republici Hrvatskoj. Na više od tisuću stranica izradio ju je i dokazima s terena potkrijepio Zeleni odred – forum braniteljske udruge ViDrA, ne čijem čelu je Vesna Grgić, koja je i pokrenula cijelu akciju.

Upravo je objavljeno naše završno Izvješće o prekomjernoj sječi i osnovanoj sumnji o koruptivnim radnjama u Hrvatskim šumama d.o.o. te o dokazanoj povezanosti s najvišim institucijama Republike Hrvatske”, objavili su iz Zelenog odreda.

Sukus njihova izvješća je u tome da je u deset godina u dvije trećine Hrvatske, što su za sada uspjeli potkrijepiti izvješćima i fotografijama s terena, devastirano čak 100.000 hektara, ili milijardu četvornih metara šuma.

Nakon početne skepse, za navode ViDrA-e zainteresirao se zastupnik u Europskom parlamentu, član austrijskih Zelenih, Thomas Waitz, koji je prošlog ljeta obišao tri lokacije po vlastitu izboru u Hrvatskoj – posebni zoološki rezervat Varoški lug, onaj ornitološki Crna Mlaka, kao i Bilogoru.

Što očekujete od tijela Europske unije nakon što im je ViDrA poslala izvješće i mogu li Vlada i Hrvatske šume snositi posljedice?

–Očekujem da će Europska komisija pokrenuti prekršajni postupak protiv Hrvatske. To sam i tražio u svom pisanom pitanju povjereniku Virginijusu Sinkevičiusu.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay