Inicijativa za nadzor iznajmljivača na internetskim platformama ide na prihvaćanje pred Europski parlament i Vijeće.

Europska komisija (EK) pokrenula je inicijativu usmjerenu na smanjenje slučajeva iznajmljivanja na crno i bolje kontrole iznajmljivača na internetskim platformama za najam.

Naime, EK je ovog tjedna donio Prijedlog uredbe za povećanje transparentnosti u području kratkoročnog iznajmljivanja smještaja, dakle, iznajmljivanja smještaja turistima, i pomoć javnim tijelima da osiguraju uravnotežen razvoj te djelatnosti kao dijela održivog turističkog sektora.

Ovo je europsko tijelo krenulo u bolje reguliranje kratkoročnog najma smještaja, s obzirom na to da se ono na području Europske unije jako brzo razvija, i to uvelike potaknuto razvojem internetskih platformi, piše Novi list.

Smještajne jedinice za kratkoročno iznajmljivanje čine čak četvrtinu ukupnog turističkog smještaja u EU-u i njihov se broj znatno povećava u cijeloj Uniji.

Pojašnjavajući u čemu je problem, u EK-u su naveli da iznajmljivanje donosi korist i iznajmljivačima i turistima, ali može izazvati zabrinutost u određenim lokalnim zajednicama koje se suočavaju s nedostatkom cjenovno pristupačnog stanovanja. A novim pravilima trebalo bi se poboljšati i prikupljanje te razmjenu podataka od iznajmljivača i internetskih platformi.

Cijeli članak možete pročitati na: n1info.hr

Foto: Pixabay