SPLIT, 5. travnja 2017. (Hina) – Na Zapadnoj obali u Splitu u srijedu je otvoren 19. Croatia Boat Showu, na kojem je izloženo stotinjak plovila te nekoliko luksuznih osobnih automobila. 

Na sajmu se od 5. do 9. travnja tako predstavljaju neki od najatraktivnijih brodova na Mediteranu, proizvođači nautičke opreme, charter tvrtke, kao i luksuzni automobili marki Mercedes, Jaguar i Landrover. Na sajmu će biti i niz premijera plovila, primjerice Adlera, koji je prvi put na Mediteranu, Bali katamarana, Lagoon, plovila Targa, velikih gumenjaka i slično, a novost su i izvanbrodski motori (pente) na plin itd.

Direktor Sajma Robert Šormaz je istaknuo da je ove godine vidljiv pozitivan trend te da se tržište brodova lagano počelo buditi pa je na sajmu izloženo stotinjak brodova u moru i na kopnu.

Po njegovim riječima, ovogodišnji je sajam malo “jači” po broju plovila od prošlogodišnjeg.

“Novi brodovi dolaze u Hrvatsku, tržište se budi i vjerujemo da ćemo od sljedeće godine imati značajni iskorak i veći rast. Posjetiteljima će svakako biti zanimljivi katamarani, kao i neke druge premijere plovila”, izjavio je Šormaz.

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja je naglasio da Splitsko-dalmatinska županija trenutno provodi 15 projekata u kojima će se izgraditi nautičke, sportske i komunalne luke, a najveći su projekti luka nautičkog turizma u Makarskoj u kojoj će biti 110 nautičkih vezova, u Supetru na Braču s 50 vezova, potom u Omišu, Jelsi, u Starom Gradu.

Uz to, nastavio je, županija je s 37 milijuna kuna subvencionirala izgradnju 96 mini kruzera. “Svaki novoizgrađeni brod znači šest do sedam novih radnih mjesta. Brodovi su uglavnom izgrađeni u domaćim brodogradilištima. To je veliki benefit županijskom, ali i širem gospodarstvu”, kazao je Ževrnja.

(Hina)