FRANKFURT, 2. veljače 2017. (Hina/AFP) – Njemački proizvođač automobila Daimler izvijestio je u četvrtak o blagom rastu neto dobiti i prihoda u 2016. godini zahvaljujući dobrim rezultatima odjela automobila i kombija.

Neto dobit grupe sa sjedištem u Stuttgartu iznosila je prošle godine 8,8 milijardi eura i veća je za jedan posto nego u godini ranije.

Prihodi su im porasli tri posto, na 153,2 milijarde eura, poduprti dobrim rezultatima odjela automobila i kombija.

Operativna dobit blago je smanjena, za dva posto, na 12,9 milijardi eura.

Grupa je u 2016. prodala ukupno gotovo tri milijuna vozila, pet posto više nego u godini ranije. Taj se rast temelji na povećanju prodaje automobila za 10 posto, na 2,2 milijuna. Time je Mercedes-Benz pretekao tradicionalnog konkurenta BMW i ponovo zauzeo vodeće mjesto na ljestvici proizvođača luksuznih automobila po prodaji, koje su izgubili 2005. godine.

U odjelu kombija prodaja je povećana 12 posto, na ukupno 359 tisuća.

Time su prihodi odjela automobila povećani sedam posto, na 89,3 milijarde eura. U odjelu kombija poskočili su 12 posto, na 12,8 milijardi eura.

Sjenu na rezultate grupe bacilo je poslovanje s kamionima, čiji su prihodi u teškom tržišnom okruženju zabilježili isti postotni pad, kliznuvši na 33,2 milijarde eura.

Za 2017. godinu kompanija je zacrtala blago povećanje prihoda i operativne dobiti, što odražava “put stabilnog rasta”, rekao je izvršni direktor Dieter Zetsche.

(Hina)