Njemački radnici u Daimleru branit će lokalna radna mjesta bude li taj proizvođač luksuznih automobila pokušao dio proizvodnje preseliti u SAD u odgovoru na carine, izjavio je Reutersu član nadzornog odbora u Daimleru Roman Zitzelsberger.

Proizvođači automobila diljem svijeta spremaju se za novi geopolitički poredak nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio da će nametnuti carine na uvoz iz Kine i Europske unije kako bi zaštitio američka radna mjesta.

“Ako ovo eskalira u trgovinski rat, i bude li svatko povećavao carine, tada će to pogoditi trgovinu, proizvodnju i zapošljavanje”, rekao je Reutersu Zitzelsberger, čelnik sindikata IG Metalla u saveznoj njemačkoj zemlji Baden-Wuerttembergu.

Predstavnici zaposlenika pratit će i najmanje pokušaje preseljenja proizvodnje iz Njemačke kako bi zajamčili da ne budu ugrožena lokalna radna mjesta.

“Bude li potegnuto takvo pitanje, nećemo čekati ni to odobravati, već ćemo uvijek pokušati štititi zapošljavanje i proizvodnju određenih modela u Njemačkoj”, istaknuo je Zitzelsberger.

Predstavnici zaposlenika u Njemačkoj imaju pravo na polovinu mjesta u upravnom odboru i pravo veta kod donošenja značajnih strateških odluka.

Cijeli članak možete pročitati na: glasistre.hr

Foto: Shutterstock