ZAGREB, 24. ožujka 2017. (Hina) – Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić u petak je kazala da Vlada priprema zakonodavni i institucionalni okvir radi pomoći sistemski važnim kompanijama koje ne mogu uredno otplaćivati svoje dugove, a s ciljem očuvanja stabilnosti domaćeg gospodarstva te poručila da ta pomoć ne podrazumijeva ulazak države u vlasništvo.

Na početku konferencije, Dalić je ponovila da je odgovornost za pronalaženje načina, modela i metoda rješavanja poslovnih poteškoća u koncernu Agrokor prije svega na upravi i vlasniku kompanije, zbog 40.000 zaposlenika Agrokora u Hrvatskoj i oko 5.000 kompanija-dobavljača koji posluju s Agrokorom i koji o njemu ovise.

“Potaknuti ovim zbivanjima i vijestima koje pratimo vezano uz Agrokor, ali ne ograničavajući se ni u kojem slučaju samo na Agrokor, već imajući u vidu da u Hrvatskoj postoji i niz drugih kompanija koje mogu potencijalno uzrokovati rizike za cjelokupni gospodarski sustav, u Vladi intenzivno radimo na pripremi zakonodavnog i institucionalnog okvira čija je svrha zaštititi stabilnost ukupnog hrvatskog gospodarstva upravo u situacijama i slučajevima kada se s poteškoćama suočavaju sistemski važne kompanije, a nisu u stanju te poteškoće same razriješiti”, istaknula je, kazavši da se u izradi zakonskog prijedloga koriste iskustvima drugih država u slučaju sistemski važnih kompanija.

Prijedlog zakona koji se priprema, navela je Dalić, mogao bi se potencijalno primijeniti na bilo koju kompaniju u Hrvatskoj koja ima više od 8.000 zaposlenika, bilo samostalno ili kao grupa te koja ima više od milijardu eura duga, koji više ne može samostalno i uredno otplaćivati.

Po njezinim riječima, tim zakonskim prijedlogom stvara se u suštini procedura koja u ograničenom vremenskom razdoblju osigurava uvjete za transformaciju kompanije uz pravedan i fer tretman svih postojećih vjerovnika.

Pritom se u toj proceduri stvaraju pravni uvjeti da se u najkraćem mogućem roku od pokretanja postupka koji bi se predvidio zakonskim prijedlogom, stvore uvjeti za isplatu dobavljača za isporučenu robu i usluge i stvore pravni uvjeti za normalno poslovanje kompanije dok traje njezino poslovno, vlasničko, financijsko i drugo restrukturiranje.

Kako je napomenula, taj zakonski prijedlog ne priprema se specifično za Agrokor, niti za Ivicu Todorića, no ukoliko bi situacija u Agrokoru to zahtijevala, tada bi se takav zakon primijenio i na njih.

“Izrada tog zakonskog teksta u vrlo je visokoj fazi dovršenosti. Očekujem da će po izradi i brušenju svih posljednjih detalja biti upućen u proceduru vrlo brzo”, istaknula je Dalić, dodavši kako bi to razdoblje moglo biti sljedeći tjedan.

Cilj, svrha i razlog pripreme spomenutog zakonskog prijedloga su osnaživanje institucionalnog okvira i stvaranje uvjeta za osnaživanje sistemski bitnih kompanija ako se nađu u poslovnim problemima koje ne mogu same riješiti, rekla je.

Dalić je kazala i kako je njezina osobna želja da se taj zakon nikad ne primjeni niti na jednu hrvatsku kompaniju. “Međutim, dužnost je Vlade da brine o rizicima koji mogu imati posljedice na cjelokupno gospodarstvo”, napomenula je.

Navela je i da taj zakonski okvir ni na koji način ne podrazumijeva da država ulazi u vlasništvo.

Na pitanje je li ova najava pripreme zakonskog prijedloga zapravo smirivanje dobavljača Agrokora, koji više ne mogu čekati rješenje, Dalić je kazala kako je Vlada zbog hrvatskog gospodarstva dužna raditi na osiguravanju njegove stabilnosti i da se zbog toga radi na pripremi nacrta zakonskog prijedloga koji bi to omogućio.

Na novinarski upit hoće li predstavnici Vlade početkom idućeg tjedna biti na sastanku dobavljača i Agrokora i kakav će stav zauzeti, Dalić je kazala da je za taj sastanak čula od dobavljača, a “poslovni odnos između Agrokora i dobavljača je primarno njihov poslovni odnos i na tom sastanku predstavnici Vlade neće sudjelovati”.

(Hina)