ZAGREB, 5. siječnja (Hina) – Akcijskim planom za administrativno rasterećenje gospodarstva kreće se u sustavno raščišćavanje kompleksnosti propisa jedne regulatorne džungle, kazala je u četvrtak potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.

Na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade na kojoj je prihvaćen akcijski plan, Dalić je kazala kako taj plan, nakon porezne reforme, predstavlja sljedeći korak u reformi poslovne klime i pojednostavljenju zakonodavstva.

Vlada je u četvrtak prihvatila akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva kojim se predviđa poduzeti do kraja ove godine 104 mjere na temelju kojih se očekuje ušteda od 1,5 milijardi kuna za poduzetnike. Akcijski plan sastoji se od 2 velika dijela: mjere za smanjivanje suvišnih administrativnih troškova poslovanja i mjere za liberalizaciju tržišta profesionalnih usluga.

“Akcijski plan donosi 104 mjere koje su usmjerene na pojednostavljenje i pojeftinjenje procedure i propisa u području zaštite na radu, sanitarno tehničkih propisa, posredovanja u trgovini nekretninama itd. Naš najvažniji cilj je učiniti prvi  korak prema pojeftinjenju i pojednostavljenju”, rekla je Dalić te najavila da će se najveći dio promjena realizirati već u prvoj polovini ove godine.

Kao primjer navela je da će u području zaštite na radu poduzetnici sami moći putem on-line obrasca izraditi procjene rizika od čega se očekuje ušteda za gospodarstvo od 450 milijuna kuna; smanjit će se i troškovi edukacije osoba zaduženih za pružanje prve pomoći, pojednostavit će se evidencija radnog vremena, od poduzetnika se neće tražiti podaci koje država već ima itd.

“Sve te mjere omogućit će uštede od 1,5 milijardi kuna na godišnjoj razini, a smanjivanje neporeznih davanja donijet će i dodatne uštede”, izjavila je Dalić. Tijekom 2017., kako je rekla, mogu se očekivati i dodatni koraci u pravcu daljnjeg smanjivanja prenormiranosti i prereguliranosti.

Na novinarski upit vezan uz inicijalnu javnu ponudu 25 posto minus jedna dionica HEP-a i otkup MOL-ova udjela u Ini, odnosno zahtjeve radnika i branitelja koji žele određeni broj dionica po povlaštenim uvjetima, Dalić je rekla da je u ovom trenutku proces odlučivanja o načinu i strukturi provedbe inicijalne javne ponude na početku.

“Kategorije koje spominjete, radnici, branitelji, način plasiranja dionica na tržištu su sve odluke i pitanja koja će se morati razmatrati tijekom procesa i u ovom trenutku je prerano govoriti o bilo kakvim zaključcima, jer te odluke još nisu došle na dnevni red”, poručila je.

Novinari su Dalić pitali i za komentar medijskih napisa kako Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa provjerava je li ona u sukobu interesa s obzirom da se bavi procesom oko Ine, a suprug (Niko Dalić, član Uprave Ine) joj je zaposlen u toj kompaniji.

Dalić je rekla kako se ona u okviru svojih ovlasti kao potpredsjednica Vlade bavi pitanjima koja ulaze u djelokrug potpredsjednika Vlade i u tom smislu zastupa stavove i odluke Vlade sukladno svim svojim sposobnostima i profesionalnim kompetencijama.

“U vezi tema koje spominjete i o kojima govorite, još jednom bih iskoristila priliku i skrenula pozornost javnosti da transakcije o kojima se radi su vrlo kompleksne. Jasne i odlučne odluke Vlade nisu uvijek u skladu sa pojedinačnim i parcijalnim interesima i jasno i odlučno postupanje Vlade takve interese ponekad i ugrožava.  I o tome će trebati voditi računa tijekom cijelog ovog procesa, dok se ove transakcije ne privedu i ne završe”, izjavila je Dalić.

(Hina)