Umjesto donedavnih 1,99 eura po četvornom metru godišnje, vlasnici vikendica na dubrovačkom području taj će gust ove godine plaćati pet eura po kvadratu!

Izmjenom Zakona o lokalnim porezima povećan je raspon u kojem gradsko ili općinsko vijeće može utvrditi visinu poreza na kuće za odmor, i to od 60 centi do pet eura po četvornom metru, dok je dosadašnji maksimalni iznos na nacionalnoj razini bio dva eura.

Koliko će taj namet iznositi ove godine, ovisi o odlukama lokalnih vlasti, ali u Dubrovniku i većini drugih turističkih mjesta on je podignut na zakonski maksimum, pet eura po četvornom metru godišnje.

Veliki je to prihod kada su u pitanju male općine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koje imaju veliki broj vikendica, kao što je to primjerice na Pelješcu. U Općini Orebić više je od tisuću kuća za odmor, a samo na području male lokalne jedinice kao što je Janjina, čak je 700 objekata, više nego stanovnika.

Grad Korčula povećao je tu stopu godišnjeg nameta za 100 posto pa ona sada iznosi četiri eura po kvadratu, a Vela Luka je donijela odluku da se porez naplaćuje po tri eura za četvorni metar vikendice.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Image by Michelle Raponi from Pixabay