Od dobivanja statusa općine početkom devedesetih do danas, a naročito tijekom posljednjih 15 godina, otok Vir je praktički od seoske zajednice izrastao u gradsku sredinu te turistički, demografski, komunalni i infrastrukturni fenomen Republike Hrvatske.

U subotnje jutro 29. kolovoza Viranin Ignacio Radović neće navući bijelu košulju i ulaštiti svečane crne cipele. Neće uraditi ono što je posljednjih šest ili sedam godina uobičajeno radio na blagdan Glavosjeka svetoga Ivana Krstitelja, kada bi se pridružio Viranima u tradicionalnoj jutarnjoj procesiji od kolišta do kolišta. Radović bi tada na procesiji nosio raspelo, jer se 29. kolovoza na Viru slavi sveti Ivan i Dan Općine Vir, a ovaj nekadašnji virski vijećnik tu je čast rado izvršavao. Ove će se subote Dan Općine Vir i blagdan Glavosjeka svetog Ivana Krstitelja proslaviti u znaku sigurnosti i poštovanja epidemioloških pravila, odnosno s jutarnjom budnicom limene glazbe iz Stankovaca, svečanom sjednicom Općinskog vijeća na otvorenomu i uobičajenim vatrometom. Neće biti velikog slavlja, glazbenog koncerta niti masovnog okupljanja, ali virski se domaćini svejedno užurbano pripremaju kako bi pečenom janjetinom i kolačima, po starom običaju, dočekali rodbinu i goste. Sveti Ivan je najveća virska fešta kada se slavi nebeski zaštitnik virske općine, kao i činjenica da je od dobivanja statusa općine do danas, a naročito intenzivno posljednjih petnaestak godina, otok Vir od seoske zajednice postao urbanizirana sredina.

Postao je zapravo i više od toga: sinonim u Republici Hrvatskoj za turističku destinaciju, mjesto demografskog rasta bez sličnog nacionalnog primjera, jedinica lokalne samouprave s najrazvijenijom i najšire obuhvaćenom socijalnom politikom u Hrvata, odnosno otok silovitog komunalnog uzleta koji vlastitim snagama koji podiže jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj – oko milijardu kuna vrijednu virsku vodovodnu i kanalizacijsku mrežu. Bivši virski vijećnik Radović s gotovo puna četiri odrađena mandata, procese na potpunoj preobrazbi otoka pratio je od prvog dana.

– Vir je nekad bio seoska zajednica bez infrastrukture, a danas je praktički poput bilo koje gradske sredine. Posljednjih 15 godina napravljeno je zaista mnogo. Od Vira smo napravili grad – kaže Radović koji s puno ponosa gleda na to razdoblje.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay