Dani hrvatskog pršuta 13. i 14. travnja u Dubrovniku će okupiti proizvođače iz Istre, Kvarnera i Dalmacije s ciljem promocije i jačanja brenda hrvatskog pršuta, čija proizvodnja, kao i šunki s obzirom na porast potražnje i rast turizma ima veliki potencijal, najavljeno je u četvrtak u HGK-Komori Zagreb.

Najavljujući tu jedinstvenu manifestaciju, predstavnici organizatora, Klastera hrvatskog pršuta, u kojemu je okupljeno 20-ak proizvođača te delikatese, izvijestili su da će to biti četvrti Dani pršuta koji će predstaviti dalmatinski, drniški, istarski i krčki pršut.

“Gospodarski potencijali proizvodnje pršuta prije četiri godine nametnuli su potrebu za udruživanjem u klaster i organiziranjem manifestacije koja artikulira interese proizvođača zaštićenih hrvatskih pršuta. Osim promotivnog karaktera ti Dani su i natjecateljski, stručni i edukativni, a ove se godine kao klaster prvi puta predstavljamo Dubrovčanima i turistima na Stradunu, sa željom da se u sklopu manifestacije predstave primjeri najbolje prakse iz Dalmacije, Kvarnera i Istre”, kazao je izvršni direktor klastera Ante Madir.

Predstavnica Udruge Dalmatinski pršut iz pršutane Voštane Ana Babić podsjetila je da se 14. travnja u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede otvara i Tjedan hrvatskih zaštićenih proizvoda, među kojima je i Krčki pršut, koji je prije tri godine na taj datum dobio oznaku zemljopisnog porijekla. To je ujedno bila prva registracija zaštićene oznake u Hrvatskoj iz EU-ova sustava kvalitete.

Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr

Foto: Shutterstock