PARIZ, 15. veljače 2017. (Reuters/dpa) – Francuski mljekarski div Danone objavio je u srijedu da će smanjiti troškove za milijardu eura u iduće tri godine, ukazujući na spor preustroj europskog mljekarskog odjela i nastavljeni pritisak konkurencije u Kini.

U 2016. godini francuski je div ostvario organski rast od 2,9 posto, u odnosu na 4,4 posto koliko su zabilježili u godini ranije. Prihodi su mu iznosili 21,94 milijarde eura.

Usporavanje objašnjavaju problemima u Europi, uključujući ponovno pokretanje linije jogurta Activia u Europi te slabu prodaju u Španjolskoj. Dodatni je uteg nova regulativa u Kini koja je pritisnula njihov odjel dojenačke hrane.

Izvršni direktor Emmanuel Faber najavio je da će kompanija pod njegovim vodstvom najkasnije 2020. godine ponovo bilježiti “snažan, profitabilan i održiv rast”. Odlučio je analizirati poslovanje u Kini i preustrojiti mliječni odjel, smanjujući troškove i lansirajući nove proizvode.

U sklopu tih nastojanja i u kontinuirano nestabilnom okruženju odlučili su također analizirati troškove i reinvestirati u rast. Planiraju tako u iduće tri godine uštedjeti milijardu eura.

“Plan se sastoji od promišljenije potrošnje i kupnje i reinvestiranja dijela tih ušteda u inicijativu za rast kako bismo postigli naš cilj o prifitabilnom rastu do 2020. godine”, kazala je financijska direktorica Cecile Cabanis.

Neto dobit uvećana je u prošloj godini 35 posto, na 1,72 milijarde eura, odražavajući strogu kontrolu troškova.

Iz Danonea su najavili da će se ove godine fokusirati na poboljšanje marži. Nisu objavili ciljanu razinu prodaje i profitabilnosti, napominjući tek da će preispitati financijske ciljeve nakon što u prvom tromjesečju zaključe sporazum o kupnji američkog proizvođača organske hrane WhiteWave Foods, vrijedan 10,4 milijarde dolara.

(Hina)