FRANKFURT, 6. ožujka 2017. (Hina/AFP) – Deutsche Bank najavio je veliku promjenu poslovne strategije, koja će uključivati i dokapitalizaciju putem izdanja novih dionica i preusmjeravanje poslovnog fokusa ponovo na domaće, njemačko tržište.

Banka će početkom travnja izdati gotovo 690 milijuna novih dionica kako bi prikupila oko osam milijardi eura svježeg kapitala, najavio je u nedjeljnoj telekonferenciji izvršni direktor John Cryan, uz pravo prvokupa za postojeće dioničare.

Iz Deutsche Banka su još u petak naznačili da bi mogli povući takav potez, a pozornost privlači činjenica da on predstavlja zaokret za Cryana koji je još donedavno tvrdio da banci nije potrebna dokapitalizacija.

Nakon dokapitalizacije stopa adekvatnosti bančinog kapitala trebala bi porasti s 11,9 posto koliko je iznosila na kraju prošle godine na 14,1 posto. Ta će nam brojka “pomoći da otklonimo izvor nesigurnosti i da time smanjimo naše troškove refinanciranja”, pojasnio je.

Deutsche Bank ujedno planira integrirati Postbank i preustrojiti poslovanje, pri čemu će reorganizacija odjela za korporativno i investicijsko bankarstvo po Cryanovim riječima “značajno ojačati našu vodeću ulogu u Njemačkoj”

Povratak fokusa na matičnu Njemačku može se tumačiti u kontekstu brojnih pravnih sporova širom svijeta koji su pokrenuti protiv Deutsche Banka a rezultat su njihovih nastojanja prije financijske krize da drže korak s britanskim i američkim bankovnim divovima, napominje agencija AFP.

Osim odjela za korporativno i investicijsko bankarstvo, preustroj poslovanja predviđa i formiranje odjela za privatno bankarstvo i upravljanje bogatstvo i za upravljanje imovinom.

Nova poslovna strategija predviđa i uvrštenje u roku od dvije godine određenog broja dionica ogranka Deutsche Asset Managementa u burzovnu kotaciju. Analitičari procjenjuju da je taj ogranak sam za sebe vrijedan osam milijardi eura.

Taj plan mora odobriti njemački financijski regulator.

Uprava se nada da će novine pomoći banci da se osovi na noge nakon nekoliko godina loših poslovnih rezultata, povezanih s niskim kamatnim stopama i ogromnim novčanim kaznama.

U prošloj je godini Deutsche Bank poslovao s neto gubitkom od 1,4 milijarde eura.

(Hina)