Deutsche Bank je dugo upozoravala da Europa treba snažne banke kako bi se suprotstavila američkim i kineskim konkurentima, ali govor od petka poprimio je veći osjećaj hitnosti.

‒ Hitno moramo promijeniti smjer ako se ne želimo prvenstveno oslanjati na strane banke za financiranje budućnosti Europe ‒  izjavio je Sewing koji je pritom naglasio i da nitko ne bi trebao olako shvatiti opasnost.

Sewing je okrivio europske regulatore za oštru ruku, što je najnovija kritika njegovih supervizora od strane vodećih bankara.

‒ Postaje sve jasnije da trenutni regulatorni okvir čini malo za jačanje europskih banaka ‒  rekao je hvaleći pritom regulatore za jači nadzor koji je pomogao industriji nakon financijske krize prije više od deset godina.

Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde, također je prošlog tjedna  upozorila je na ‘podrivanje‘ regulative.

‒ Pretjerano razvodnjavanje regulacija ostavilo bi banke izloženijima šokovima i manje sposobnima za podršku tranzicijama o kojima će ovisiti naš budući rast ‒  rekla je.

Država nadomak recesije

Nadalje, kako prenosi Hina, njemačko bi gospodarstvo moglo ući u recesiju tijekom zime nakon neočekivanog rasta aktivnosti u ljetnom tromjesečju. 

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay