ZAGREB, 22. veljače 2017. (Hina) – Povjerenica Europske unije za zaštitu potrošača poručila je u razgovoru za europske medije da je razočarana što Volkswagen nije spreman dati čak ni nefinanacijsku odštetu potrošačima koji su kupili njegov dizelski automobil s ugrađenim softverom za krivotvorenje podataka o emisijama štetnih plinova.

“Moj optimizam kopni od listopada prošle godine kada sam vrlo jasno kazala što želim da Volksagen učini”, kazala je početkom tjedna u razgovoru za europski informativni portal EUobserver Vera Jourova.

Jourova traži od VW-a “džentlmensku gestu” prema 8,5 milijuna Europljana koji su kupili sporne automobile.

“Naknadu za neugodnosti, nešto poput produljenog jamstvenog razdoblja za motor ili nešto slično”, pojasnila je povjerenica EU za pravosuđe i zaštitu potrošača.

U utorak su se navršila 522 dana otkada je javnost doznala da je njemačka grupa Volkswagen obmanula vlasti nezakonitim uređajima zahvaljujući kojima je automobil na službenom testiranju ispuštao manje štetnih plinova.

Jourova se tri puta sastala s predstavnicima Volkswagena – posljednji puta 6. veljače s izvršnim direktorom VW-a Matthiasom Muellerom.

“I još nisam dobila ništa što bi nalikovalo jasnom i konkretnom odgovoru. Obavijestila sam gospodina Muellera da sam razočarana njihovim odnosom prema nefinancijskoj naknadi i još se nadam promjeni nabolje”, kazala je češka političarka.

Napomenula je da ne raspolaže značajnim ovlastima da zatraži “nešto konkretnije”.

Tijela za zaštitu potrošača u pojedinim zemljama imaju ovlasti poduzimati pravne korake koji bi mogli rezultirati financijskom naknadom, naglasila je Jourova.

Njemačka se kompanija bitno drugačije odnosi prema kupcima u SAD-u, kojima su već pristali isplatiti financijsku naknadu.

Prošlog je tjedna američki sud preliminarno odobrio nagodbu VW-a i vlasnika približno 75 tisuća automobila marke VW, Porsche i Audi s trolitarskim motorom. Ovisno o modelu, vlasnicima će biti isplaćeno između 6.656 i 15.237 eura.

Prethodno su se već nagodili s vlasnicima automobila s dvolitarskim motorom koji će dobiti od 4.600 do 9000 eura.

U Europi je pritom spornim softverom opremljeno znatno više automobila nego u SAD-u – čak 17 puta više od američkih 482 tisuća, napominje EUobserver.

Prošlog je ljeta Mueller kazao da bi isplata sličnih odšteta u Europi “previše opteretila” Volkswagen.

Da bi, primjerice, svaki potrošač u Europi čiji je automobil opremljen spornim softverom dobio po 4.600 eura, Volkswagen bi u tu svrhu trebao rezervirati 39,1 milijardu eura.

“Riječ je o važnoj europskoj kompaniji koja zapošljava 600 tisuća ljudi. Ne nastupam kao Volswagenova odvjetnica, ali moram sagledati stvari i iz te perspektive”, složila se Jourova.

Europi nedostaje jedinstveni sud koji bi donio presudu o naknadi za sve potrošače u Europi, zaključila je.

(Hina)