Pojam digitalizacija postao je vrlo čest u ovom novom normalnom vremenu. Uslijed zatvaranja mnogih oblika poslovanja, digitalizacija je postala novo normalno za mnoga poduzeća. I nakon oporavka i postupnog otvaranja te početka novog normalnog, mnoga poduzeća nastavila su ulagati u digitalne kanale.

No digitalizacija poslovanja ne mora biti rezervirana samo za velika poduzeća i sustave. Donosimo vam pregled osnovnih digitalnih kanala koje će, bez obzira na veličinu, omogućiti vašem poslovanju nove prilike i vidljivost na bespućima interneta.

Google My Business

Krenimo od osnovnog kanala koji je od strane Google-a zamišljen upravo kao pomoć malim i srednjim poduzećima da povećaju svoju vidljivost i privuku nove kupce. Osnovna ideja ovog kanala je vidljivost vašeg poduzeća na Google kartama te Google pretrazi. Cilj kanala je istaknuti lokalna poduzeća. Na primjer, pokvari vam se automobil u Zadru, u tražilici upišete pojam automehaničar i Google vam predstavi automehaničare u blizini. Možete pogledati fotografije, recenzije, web stranicu i kontaktirati mehaničara u Zadru. Koristeći Google karte možete doći točno i precizno do svog odredišta.

Zanimljiva je Google statistika iz 2019 godine koja govori kako je korištenja pojma „u blizini“ poraslo za 250% u odnosnu na protekle dvije godine. Upravo Google My Business profili su najčešći Google odgovor kad netko traži određenu djelatnost u svojoj blizini.

Postavljanje Google My Business računa prilično je jednostavno, ispunite osnove podatke i nakon što Google verificira vaše poduzeće možete krenuti s uređenjem profila. Što više i detaljnije uredite svoj profil, veća je šansa da će vas potencijalni kupac pronaći. Kao što smo spomenuli, osim osnovnih informacija o poduzeću kao što je naziv i adresa, profil možete urediti dodavanjem fotografija, web stranice poduzeća, kreirati ponude i posebne akcije te istaknuti detalje o vašem poduzeću. Recenzije ostavljaju vaši kupci i s većim brojem recenzija također se povećava vaša vidljivost u ovom digitalnom kanalu.

Prednosti ovog kanala su jednostavno i besplatno postavljanje te priliku da vas brzo i lako pronađu vaši budući kupci. Iskoristite snagu ovog kanala, tako da dodajete nove sadržaje i redovito odgovarajte na sve recenzije.

Ovim prvim korakom zakoračili ste u digitalizaciju vašeg poduzeća bez obzira na veličinu. U idućim nastavcima donosimo koji još digitalni kanali stoje na raspolaganju poduzećima kako bi ih istaknuli pred konkurencijom i privukli nove kupce.