Nakon eksplozije tržišta oglašavanja u 2021. godini, što je bila direktna posljedica pandemije, kad se sve ulagalo u oglašavanje, došlo je do stagnacije.

Tržište digitalnog oglašavanja u Hrvatskoj još uvijek je relativno malo u odnosu na druge države u našem susjedstvu, a iako je u prošloj godini zabilježilo tek malen rast, optimizam vlada. To je ukratko zaključak novog AdEx istraživanja koje su zajednički proveli Hrvatska udruga digitalnih izdavača (HUDI) i njihovi partneri agencije Momentum i IPSOS. 

Kako je istaknuto na predstavljanjima rezultata za 2022. godinu, tržište digitalnog oglašavanja u Hrvatskoj vrijedilo je gotovo 222 milijuna eura (221,9 milijuna), što je rast od 1,3 posto u odnosu na godinu ranije. Rezultati se odnose na vrijednost prodanih oglasa. 

Izvršni direktor HUDI-ja, Ozren Kronja, prilikom predstavljanja rezultata, istaknuo je kako je nakon 2021. godine, kad je tržište doživjelo rast od nevjerojatnih 30 posto, situacija sad mirnija. Iako su članovi HUDI-ja za prošlu godinu predvidjeli rast od 10 posto, on nije ostvaren. Za 2023. godinu također predviđaju rast od 10 posto na godišnjoj razini, no hoće li i on biti ostvaren, znat ćemo tek sljedeće godine. Istaknuo je kako su brojke dobivene na temelju upitnika koje ispunjavaju mediji i agencije, ali i dodatnih metoda istraživanja, kako bi se dobili što je moguće točniji podaci. 

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay