Rast kamatnih stopa udahnuo je ‘novu mladost‘ poslovanju banaka koje redom objavljuju, ako već ne rekordne, onda vrlo zadovoljavajuće rezultate. To se, očekivano, prelilo i na cijene njihovih dionica, pa tko je uoči prvog podizanja kamatnih stopa Europske središnje banke (ECB) prije godinu i pol kupio neku od dionica domaćih banaka ili njihovih majki, donio je odličnu odluku. Konkretne rezultate domaćih banaka još čekamo, ali će sasvim sigurno biti vrlo dobri, ako je suditi po izvješćima njihovih vlasnika.

Najsvježiji pogled u poslovanje europskih banaka koje imaju svoje podružnice i u Hrvatskoj dala je talijanska Intesa Sanpaolo, vlasnica Privredne banke Zagreb. Na razini grupe Intesa je objavila operativni prihod od 25 milijardi eura što je 17 posto više nego godinu ranije. 

Početkom tjedna rekordnim se godišnjim rezultatima pohvalio drugi talijanski bankovni div, UniCredit. Banka je u četvrtom tromjesečju zabilježila neto dobit od 2,8 milijardi eura što je 19 posto više na godišnjoj razini.

Cijeli članak možete pročitati na: rebuild.lidermedia.hr

Foto: Pexels.com – Photo by Pixabay