Prema istraživanju konzultanta PricewaterhouseCoopers (PwC) broj automobila u Europi i SAD mogao bi se do 2030. godine smanjiti za 138 milijuna u odnosu na postojeće stanje, vozila će se sve više dijeliti, gotovo 40 posto kilometraže odradit će autonomni auti, a 55 posto od ukupnog broja bit će električna vozila.

Istraživanje PwC-a, objavljeno u četvrtak, pokazalo je da bi kao rezultat novih koncepata dijeljenja, u Europi do 2030. broj automobila mogao pasti s 280 na 200 milijuna, a u SAD-u s 270 na 212 milijuna. S druge strane, u Kini bi broj vozila mogao porasti na 280 milijuna, s današnjih 180 milijuna.

Izvješće PwC-a “eascy – Pet dimenzija transformacije automobilske industrije” donosi niz naizgled kontradiktornih nalaza. Primjerice, dok bi 2030. godine broj vozila u Europi i SAD-u mogao dramatično pasti, promet na cestama postat će još gušći.

Isto tako, iako će broj novih registracija znatno porasti, mnogi konvencionalni proizvođači i dobavljači bit će pod pritiskom. Ovdje je naročito važan rast koncepata dijeljenja vozila s malim troškovima, a što predviđaju u PwC-u.

“Za samo nekoliko godina današnji standard u kojem se većina ljudi vozi u vlastitom vozilu bit će samo jedan od mnogih koncepata mobilnosti”, smatra glavni analitičar za izvješće PwC Autofacts Christoph Stürmer. Istraživanje PwC-a naime predviđa da će 2030. godine više od jednog od tri prevezena kilometra biti u nekom od mnogih oblika “dijeljenja”.

Trend “dijeljenja” kombinirat će se s dva megatrenda u automobilskoj tehnologiji – elektrifikacijom voznih sustava i velikim pomacima u razvoju samovozećih automobila. Prema scenariju PwC-a, do 2030. godine 55 posto svih novih vozila mogli bi biti električni automobili, dok će konvencionalni motori s unutarnjim izgaranjem polagano izumirati.

Cijeli članak možete pročitati na: seebiz.eu

Foto: Brian S / Shutterstock