VIROVITICA, 22. rujna 2017. (Hina) – Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je u petak u Virovitici da će poljoprivrednicima do kraja studenoga biti isplaćen predujam poticaja od 922 milijuna kuna te da će se predujam isplaćivati u studenome i u idućemu trogodišnjem razdoblju, od 2017. do 2020. godine. 

“To je nešto na što se hrvatski poljoprivrednici moraju naviknuti. Ove godine je to 922 milijuna kuna koje ćemo isplatiti do kraja studenoga. Ostatak ćemo isplatiti u veljači sljedeće godine, a ‘poravnati’ u svibnju. Kako isplaćujemo mirovine, tako moramo biti temeljiti i u isplati poticaja. Poljoprivrednik mora znati kada će i koliko novca dobiti”, rekao je Tolušić, koji je u Koriji u blizini Virovitice otvorio novi pogon tvrtke RWA Hrvatska – silose, skladišta i mješaonicu gnojiva, vrijedne 10 milijuna kuna.

Najavio je da će od početka sljedeće godine poljoprivrednici imati još jednu potporu Ministarstva poljoprivrede.

“Novom mjerom, koju ovih dana treba odobriti Europska komisija, kroz program ruralnog razvoja jeftino ćemo financirati poljoprivrednike putem kredita i zajmova s vrlo prihvatljivim uvjetima, kamatnu stopu od 0,5 do 1,5 posto, uz garancije HAMAG-a koje će pokrivati do 90 posto izloženosti”, rekao je Tolušić.

Dodao je kako će novi mini krediti poljoprivrednicima omogućiti provođenje projekata iz mjera ruralnog razvoja, ulaganja u obrtna sredstva, nabavu opreme i gnojiva i slično.

Tolušić je u Koriji otvorio novi pogon tvrtke RWA, u sklopu kojeg je i mješaonica gnojiva, a tom je prilikom istaknuo kako korištenje tehnološki naprednih gnojiva pridonosi racionalnoj proizvodnji i ima pozitivne učinke na okoliš.

Novi će pogon, uz postojeći repromaterijal i zaštitna sredstva, poljoprivrednicima među ostalim omogućiti nabavu gnojiva prilagođenog potrebama tla i kulturi koju siju na njivama.

“Riječ je o konceptu ciljane gnojidbe kojom se žele optimalizirati troškovi, a da se pritom ne utječe na smanjenje prinosa, već da biljka dobije sve ono što je potrebno u vegetacijskoj godini, uzimajući u obzir potrebe biljke kao i rezerve pristupačnih hranjiva u tlu. Mineralna gnojiva sudjeluju u velikom postotku u ukupnim troškovima poljoprivredne proizvodnje, koji često premašuju 50 posto svih troškova repromaterijala”, objasnio je direktor RWA Hrvatske Zlatko Janečić.

(Hina)