LONDON, 21. veljače 2017. (Hina/Reuters) – Britanska banka HSBC izvijestila je u utorak o padu godišnje dobiti prije oporezivanja od 62 posto, što je značajno ispod procjena analitičara, a uslijed jednokratnih troškova povezanih s poslovanjem.

Najveća europska banka po imovini objavila je kako joj je dobit prije oporezivanja za 2016. pala na 7,1 milijardu dolara, u odnosu na 18,87 milijardi dolara godinu dana ranije. U anketi Reutersa analitičari su očekivali dobit od 14,4 milijarde dolara.

Na dobit u 2016. utjecalo je umanjivanje vrijednosti nematerijalne imovine u europskom poslovanju u sektoru privatnog bankarstva, kao i utjecaj od prodaje poslovanja u Brazilu, stoji u poslovnom izvješću banke.

“Smatrali smo da je potrebno otpisati preostalu nematerijalnu imovinu u sektoru privatnog bankarstva u Europi”, navodi se u izvješću i dodaje kako je restrukturiranje sektora privatnog bankarstva na globalnoj razini sada završeno.

“Uložili smo preko 2 milijarde dolara u projekte digitalne transformacije kako bismo unaprijedili našu ponudu klijentima”, poručio je izvršni direktor Stuart Gulliver.

Aludirajući na predsjedničke izbore u SAD-u i referendumsko izjašnjavanje Velike Britanije o izlasku iz Europske unije, iz banke su kazali kako će 2016. ostati “dobro upamćena po značajnim i uvelike neočekivanim ekonomskim i političkim događajima”.

“Neizvjesnost koja proizlazi iz takvih događaja privremeno je utjecala na investicijsku aktivnost i pridonijela volatilnosti na financijskim tržištima”, stoji u izvješću.

Iz ove britanske banke, koja je slijedom Brexita najavila moguće seljenje tisuću radnih mjesta iz Britanije u Pariz, izjavili su kako zasad nisu uočili značajniji utjecaj referendumskog ishoda na poslovanje.

Što se tiče 2017., iz banke poručuju kako je “ishod izbora u SAD-u pojačao zabrinutost oko jačanja protekcionizma”.

(Hina)