BERN, 27. siječnja 2017. (Hina/AFP) – Švicarski bankovni div UBS u petak je izvijestio da im je u 2016. godini neto dobit gotovo prepolovljena zbog visokih troškova restrukturiranja i krize u dijelu investicijskog bankarstva povezane s otežanim uvjetima na tržištu. 

Neto dobit najveće švicarske banke u prošloj je godini smanjena za 46 posto u usporedbi s godinom ranije, na 3,3 milijarde švicarskih franaka ili 3,09 milijardi eura.

Poslovni rezultati obuhvaćaju iznos od 693 milijuna franaka rezerviran za potencijalne pravne troškove i 1,4 milijardi franka, koliko su iznosili troškovi restrukturiranja, pokazalo je poslovno izvješće.

“Unatoč vrlo izazovnom tržišnom okruženju u 2016. godini ostvarili smo solidne rezultate”, kazao je izvršni direktor Sergio Ermotti, prema priopćenju.

“Iako smo svjedočili tvrdokornom zazoru klijenata od rizika i značajnom prekograničnom odljevu kapitala, generirali smo 40 milijardi franaka neto novog kapitala u našem poslovanju s upravljanjem bogatstvom”, dodao je.

Iz UBS-a poručuju da su lani uspjeli smanjiti troškove za 1,6 milijardi franka, gotovo 50 posto više nego u godini ranije, i da su na putu postizanja zacrtane 2,1 milijarde franaka ušteda na kraju ovu godine.

Ultraniske i negativne kamatne stope u mnogim zemljama pritisnule su zarade banaka od tradicionalnih aktivnosti kreditiranja, a regulatorne mjere za poboljšanje njihovih kapaciteta za apsorpciju eventualnih gubitaka primoravaju ih na još veća izdvajanja za rezervacije. Švicarske banke dodatno muku muče s posljedicama strože regulative i s ukidanjem bankarske tajne u Švicarskoj.

Unatoč kontinuiranoj neizvjesnosti na makroekonomskom planu, geopolitičkim napetostima i politici koja mjestimično unosi razdor, UBS poručuje da je počeo uočavati jačanje povjerenja ulagača, posebno u SAD-u, a što bi, kažu, moglo dovesti do boljih rezultata u dijelu poslovanja s upravljanjem bogatstvom.

Iz švicarskog bankovnog diva dodaju i da bi niske i negativne kamatne stope mogle biti anulirane efektima viših kamatnih stopa u SAD-u.

(Hina)