LJUBLJANA, 24. siječnja 2017. (Hina) – Dobri su izgledi da se spor oko duga koparskog Cimosa Riječkoj banci koji je preuzela hrvatska Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) i pokrenula tužbu protiv Cimosa, riješi mimo suda čime bi Cimos izbjegao stečaj, navode u utorak slovenski mediji.

Da bi Slovenija realizirala već zaključeni kupoprodajni ugovor s kupcem Cimosa, talijanskim fondom Palladio Finanziraria, investitor je kao uvjet postavio rješenje spora nagodbom kako ga dugovi Cimosa ne bi opterećivali.

Nakon razgovora prošlog četvrtka o tom pitanju, hrvatski ministar za državnu imovinu Goran Marić i slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek izrazili su umjereni optimizam da će se to pitanje na vrijeme riješiti, nakon što Slovenija svoj prijedlog koji je iznijela na susretu dvaju ministara dostavi u pisanoj formi.

Pozivajući se na neslužbene i medijske izvore, slovenski mediji u utorak navode da je slovenska strana Zagrebu poslala službeni prijedlog o vansudskoj nagodbi i isplati 5 milijuna eura, što je više nego što je nudila ranije, za dug Cimosa prema Riječkoj banci čija je glavnica oko 20 milijuna eura.

Iznos od pet milijuna eura danas spominje i zagrebački Jutarnji list, pozivajući se na neslužbene izvore.

Čini se da je u razgovorima oko rješenja tog pitanja “prevladao zdrav razum”, jer bi u suprotnom talijanska kompanija odustala od ugovora, a Cimos u koji je Slovenija zadnjih godina uložila 100 milijuna eura državne pomoći završio u stečaju, navodi u utorak ljubljanski list Dnevnik.

To je dobra vijest za Cimosove zaposlenike u slovenskom primorju i hrvatskoj Istri jer bi Cimosov stečaj prema izračunu slovenske središnje banke iz 2013. godine slovenskom gospodarstvu prouzročio negativan ekonomski učinak od pola milijarde eura, odnosno 1,2 posto nacionalnog BDP-a, piše list.

Kako navodi slovenska tiskovna agencija STA, ponuda koju je dala slovenska “loša banka” (DUTB) koja upravlja dijelom državne imovine, pa i Cimosom, na temelju loših kredita koje je preuzela od komercijalnih banaka, sadrži i obvezu investitora iz Italije da će radna mjesta u Cimosovim pogonima u Buzetu, Roču i Labinu biti sačuvana, odnosno da će oni u okviru skupine Cimos postati centar za proizvodnju automobilskih dijelova od aluminija.

Izvršni direktor slovenskog DUTB-a Imre Balogh kazao je prije nekoliko dana za list Finance, komentirajući sastanak Marića i Počivalšeka, da su izgledi za obnovu i jačanje dobrano financijski posrnule Cimosove grupe sada znatno veći te kako ne vidi puno mogućnosti da se ono što je dogovoreno u Zagrebu izjalovi, prenosi STA.

(Hina)