Kreditni rejting Hrvatske ‘Ba2’, uz stabilne izglede, odražava ravnotežu između fiskalne konsolidacije i jačanja institucija, s jedne strane, i slabog potencijalnog rasta gospodarstva i sporosti strukturne reforme, s druge strane, objavila je rejting agencija Moody’s.

“Hrvatski udio javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) vjerojatno je pao ispod 80 posto na kraju 2017. godine, godinu dana ranije nego što smo očekivali i to je poboljšanje za gotovo 4 postotna boda u odnosu na 2016.”, poručio je Evan Wohlmann, potpredsjednik Moody’sa i koautor izvješća te rejting agencije o Hrvatskoj, objavljenog u četvrtak. U idućim godinama očekuje se daljnji pad tog udjela, navodi se u izvješću Moody’sa.

Zahvaljujući dobrim proračunskim rezultatima, Hrvatska je u lipnju prošle godine izašla iz Postupka prekomjernog deficita (EDP) Europske unije, podsjećaju analitičari Moody’s i smatraju da će ubuduće država uspjeti održati fiskalni deficit ispod razine od 3 posto BDP-a. Moody’s također očekuje da će rast hrvatskog gospodarstva ostati snažan, ali u 2018. lagano usporiti na 2,7 posto, što je u skladu s kretanjima u drugoj polovini 2017. i bliže srednjoročnim procjenama rasta BDP-a od 2 do 2,5 posto.

Od tri vodeće rejting agencije, Fitch drži hrvatski rejting jedan stupanj ispod investicijske razine, a S&P i Moody’s dva stupnja ispod. Pritom Moody’s izglede drži stabilnima, a Standard & Poor’s, koji bi nove procjene trebao objaviti ovoga mjeseca, pozitivnima.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Shutterstock