ZAGREB, 30. siječnja 2017. (Hina) – Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović najavio je da u petak odlazi u Bruxelles na sastanak u vezi izmjena Zakona o privatizaciji INA-e te da u Europskoj komisiji očekuje razmijevanje, dijalog i riješenje problema.

Europska komisija početkom prosinca zatražila je od Hrvatske da izmijeni Zakon o privatizaciji Ine, jer se njime krši sloboda kretanja kapitala i sloboda poslovnog nastana, a što je obveza koju je Hrvatska preuzela još 2010. tijekom pristupnih pregovora u poglavlju Sloboda kretanja kapitala.

Komisija je Hrvatskoj poslala obrazloženo mišljenje, što je drugi korak u pokretanju postupka za povredu europskih propisa. Ako Hrvatska u roku od dva mjeseca Zakon o privatizaciji Ine ne uskladi s pravom EU-a, Komisija može odlučiti uputiti predmet Sudu EU-a.

Na upit novinara kada će i s kojim argumentima otići u Bruxelles oko izmjene tog zakona, Dobrović je kazao da će otići u petak, istaknuvši da je riječ o složenim pitanjima.

“To su složena pitanja. Mi idemo s argumentima da smo po tom pitanju krenuli vrlo oštro i odlučno poduzimati korake. Dakle, renacionalizacija INA-e, otkup dionica od našeg strateškog partnera u Ini. Smatramo da je to nova važna okolnost, kroz koju ćemo probati objasniti i sagledati pozicije ‘vis-a-vis’ ovog postupka povrede prava vezano uz privatizaciju INA-e”, istaknuo je ministar Dobrović u ponedjeljak.

Dodao je da od tog sastanka očekuje razumijevanje, dijalog i rješenje problema.

Novinari su ministra Dobrovića pitali je li Vlada razmišlja o posljedicama izgradnje dva nuklearna reaktora u Mađarskoj, odnosno hoće li HEP time izgubiti konkurentnost na tržištu.

“To su složena pitanja. Dakle, svakako da prekogranični veliki (energetski) izvori imaju utjecaja, međutim, isto tako mi možemo u okviru našeg energetskog sustava poduzimati mjere, jer ipak moramo znati da bogat hidroenergetski potencijal kojeg imamo i kojeg možemo i pojačati, u svakom slučaju nema niti ekonomskog ozbiljnog takmaca, posebno kad tu još pribrojimo i druge izvore energije koje imamo u sustavu. Činjenica da moramo biti nužno i na tržištu mislim da neće ugroziti našu poziciju”, istaknuo je Dobrović u Kući Europe, gdje je sudjelovao na svečanosti otvaranja projekta: “Jačanje uloge Hrvatske agencije za okoliš i prirodu (HAOP) u informiranju i podizanju svijesti javnosti u području zaštite okoliša, klimatskih promjena i zaštite prirode i bioraznolikosti”.

(Hina)