ZAGREB, 29. prosinca 2016. (Hina) – Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović izjavio je nakon sjednice Vlade da će plan gospodarenja otpadom vjerojatno biti na dnevnom redu iduće sjednice te da njegovo današnje nedonošenje državi neće nanijeti štetu.

Plan gospodarenja otpadom danas nije bio na sjednici Vlade jer postoji potreba da se doradi jedan njegov mali dio. Prijepora nema i bit će donesen vjerojatno na sljedećoj sjednici, rekao je Dobrović.

Dodao je da formalno nedonošenje plana 2016. ne znači ništa posebno i neće prouzročiti nikakve štete za Republiku Hrvatsku.

“Važno je da smo jako ozbiljno krenuli u provedbu zacrtanog plana”, dodao je.

Upitan kad se može očekivati donošenje odluke o visini naknade za obnovljive izvore energije, odgovorio  je da će se to dogovoriti u tjednima koji dolaze te da će u prvom kvartalu 2017. biti zaokruženo trajno rješenje toga problema.

Što se tiče današnje Vlade uredbe kojom je izmijenjen Zakon o obnovljivim izvorima energije, Dobrović je rekao da ona na račune građana utječe tako da ne stvara novi trošak.

Praktički se, objašnjava ministar, energija otkupljena od proizvođača iz obnovljivih izvora prodaje po reguliranoj cijeni, pa operator tržišta ne mora ići na tržište, a kad bi morao, onda bi morao podmiriti razliku, najvjerojatnije iz naknada.

Naime, Vlada je uredbom odgodila rokove za stupanje na snagu odredbi zakona koje su predviđale da s početkom 2017. prestane obveza opskrbljivača električne energije za preuzimanje struje koju operator otkupljuje od povlaštenih proizvođača i to po reguliranoj cijeni od 0,42 kune po kilovatsatu (kWh), umjesto čega bi se ta energija prodavala na tržištu.

No, Vladinom su uredbom ti rokovi prolongirani za godinu dana odnosno do početka 2018. godine. Time će se spriječiti poskupljenje električne energije za građane, izjavio je na sjednici Vlade ministar Dobrović i najavio da će se u idućem razdoblju pripremiti i donijeti dugoročna rješenja.

Na pitanje je li na zatvorenom dijelu sjednice Vlade donosena kakva odluka u kojem se smjeru ide s Inom, Dobrović je odgovorio da je to osjetljiva odluka i da nema što dodati onome što je rekao premijer Plenković. On je pak na početku sjednice rekao da će se o Ini i odluci Arbitražnog suda raspravljati na zatvorenom dijelu sjednice.

(Hina)