Tekst koji su privremeno dogovorili pregovarači, jer još mora biti izglasan u Palamentu i Vijeću, usmjeren je, kako su istaknuli, na velike tvrtke koje pružaju takozvane “temeljne usluge platforme” koje su najsklonije nepoštenoj poslovnoj praksi, kao što su društvene mreže ili tražilice.

Pregovarači Europskog parlamenta i Vijeća dogovori su nova pravila koja bi trebala ograničiti monopol velikih internetskih platformi na europskom tržištu.

Kako su istaknuli nakon postignutog dogovora, nova pravila u sklopu Akta o digitalnim tržištima (DMA) stavit će na crnu listu određene prakse koje koriste velike platforme i omogućiti Komisiji da provede istrage te sankcionira ponašanje koje nije u skladu s propisima.

Tekst koji su privremeno dogovorili pregovarači, jer još mora biti izglasan u Palamentu i Vijeću, a tek onda može stupiti na snagu, usmjeren je, kako su istaknuli, na velike tvrtke koje pružaju takozvane “temeljne usluge platforme” koje su najsklonije nepoštenoj poslovnoj praksi, kao što su društvene mreže ili tražilice, s tržišnom kapitalizacijom od najmanje 75 milijardi eura ili godišnjim prometom od 7,5 milijardi. Također, “gatekeeperima” se smatraju tvrtke koje pružaju usluge poput internetskih preglednika, servisa za razmjenu poruka ili društvene mreže s najmanje 45 milijuna mjesečnih krajnjih korisnika u EU-u i 10 000 godišnjih poslovnih korisnika.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay