ZAGREB, 5. ožujka 2017. (Hina) – Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema košarici valuta ojačao i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, nakon što su mnogi čelnici Feda signalizirali da je povećanje kamata moguće već u ožujku.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti skočio je prošloga tjedna 1,6 posto, na 113,95 jena.

U odnosu, pak, na europsku valutu, dolar je oslabio, pa je cijena eura porasla 0,5 posto, na 1,0620 dolara.

Unatoč padu prema euru, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna ojačao oko 0,5 posto.

Uspon dolara prema košarici valuta četvrti tjedan zaredom zahvaljuje se signalima mnogih dužnosnika Feda, među kojima i predsjednice Janet Yellen, da je povećanje kamata moguće već ovoga mjeseca jer se rast gospodarstva ubrzava, dok inflacija jača.

Zbog toga sada trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 85 posto izgleda da će Fed povećati kamate već u ožujku, dok su još početkom tjedna za to davali samo 30 posto šansi.

Dvodnevnu sjednicu čelnici Feda održat će 14. i 15. ožujka.

“Povećanje kamata u ožujku vrlo je izvjesno. Financijski uvjeti podržavaju podizanje kamata, a prije je Fed bio na udaru kritika da nije povećavao kamate kada su uvjeti pružali podršku za to”, kaže Quincy Krosby, strateg u tvrtki Prudential Financial.

I dok je prema većini najvažnijih svjetskih valuta dolar prošloga tjedna ojačao, prema euru je oslabio.

Uspon eura ponajviše se zahvaljuje razvoju političke situacije u Francuskoj uoči predsjedničkih izbora u drugoj polovici travnja.

Ulagači su, naime, ponešto odahnuli jer posljednje ankete pokazuju da se smanjuje prednost Marine le Pen, liderice krajnje desnice koja zagovara referendum o izlasku Francuske iz Europske Unije.

(Hina)