ZAGREB, 5. veljače 2017. (Hina) – Na svjetskim valutnim tržištima dolar je oslabio i prošloga tjedna, već petoga zaredom, jer Fed vjerojatno neće žuriti s povećanjem kamata i jer se čini da nova američka vlada preferira slabiji dolar.

Tečaj eura prema dolaru porastao je prošloga tjedna 0,8 posto, na 1,0780 dolara, a u jednom je trenutku dosegnuo 1,0819 dolara, najvišu razinu u osam tjedana.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena je dolara prošloga tjedna potonula za 2,1 posto, na 112,65 jena.

Stoga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga tjedna skliznuo oko 0,6 posto, na otprilike 99,77 bodova.

To je već peti tjedan zaredom kako je taj indeks pao, a od 3. siječnja, kada je dolarova vrijednost prema košarici valuta dosegnula 103,82 boda, najvišu razinu u 14 godina, američka je valuta izgubila na vrijednosti oko 4 posto.

Posljedica je to sumnji ulagača u to kako će protekcionističke mjere predsjednika SAD-a Donalda Trumpa utjecati na dolar, kao i njegovi komentari vezani za ostale svjetske valute.

U utorak je posebnu pozornost tržišta privukao istup glavnog Trumpova savjetnika Petera Navarra koji je oštre kritike uputio Japanu, Kini i Njemačkoj, tvrdeći da su oslabile svoje valute radi postizanja koristi za svoja gospodarstva.

To je izazvalo zabrinutosti da bi se nova američka vlada mogla okrenuti slabljenju dolara.

“Budući da američko gospodarstvo ubrzava, neki tržišni sudionici smatraju da bi ono moglo podnijeti snažniji dolar, no po mome mišljenju to nije točno. Mislim da SAD to neće tolerirati”, kazao je Masafumi Yamamoto, valutni analitičar u tvrtki Mizuho Securities.

Dolar se našao pod pritiskom i zbog toga što američka središnja banka, čini se, neće žuriti s povećanjem kamata.

Nakon prve sjednice od stupanja na dužnost Donalda Trumpa, čelnici središnje banke poručili su da je rast zaposlenosti i dalje snažan, da je inflacija ojačala i da se poboljšava klima u gospodarstvu.

No, nisu uputili izravan signal u vezi vremenskog okvira u kojem bi došlo do novog podizanja kamata, pa su tržišta smanjila izglede za podizanje kamata u ožujku na manje od 10 posto.

(Hina)