ZAGREB, 22. siječnja 2017. (Hina) – Na svjetskim valutnim tržištima dolar je oslabio i prošloga tjedna, trećeg zaredom, jer su ulagači oprezni nakon što je novi predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da jaki dolar šteti američkim izvoznicima.

Tečaj eura prema dolaru porastao je prošloga tjedna 0,50 posto, na 1,0695 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena je dolara prošloga tjedna blago porasla, 0,10 posto, na 114,60 jena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je prošloga tjedna oko 0,3 posto, na otprilike 101 bod.

Od 8. studenoga, kada je Trump pobijedio na predsjedničkim izborima, taj je indeks porastao više od 3 posto, pa je početkom godine dosegnuo najvišu razinu od prosinca 2002. godine.

Dolar je jačao na krilima optimizma ulagača da će politike o smanjenju poreza, povećanju fiskalne i potrošnje na infrastrukturu, koje je Trump najavljivao u izbornoj kampanji, dodatno potaknuti gospodarstvo, ali i rast inflacije.

Zbog toga se, pak, ove godine očekuje povećanje kamata Feda čak u tri navrata, nakon što je u prosincu povećao ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

No, od početka godine dolarov indeks oslabio je 1,3 posto, premda je prošloga tjedna predsjednica američke središnje banke Janet Yellen kazala da bi Fed mogao postupno povećavati kamatne stope.

Dolar je izgubio na zamahu jer Trump ni u inauguracijskom govoru u petak nije objavio detalje o tome kakve ekonomske politike kani voditi.

S druge strane, početkom tjedna Trump je u jednom intervjuu kazao da jaki dolar šteti američkim kompanijama. Naime, zbog toga njihovi proizvodi na inozemnim tržištima gube na cjenovnoj konkurentnosti.

Uz to, dolar je pod pritiskom rasta zabrinutosti u vezi protekcionističkih mjera koje Trump planira. Protekcionizam bi, upozoravaju analitičari, mogao dovesti do trgovinskih ratova, a to nije dobro za financijska tržišta.

“Jasno je da rizici povezani s Trumpom nisu jednostrani, kao što su ih tržišta dosad iščitavala, posebno ako se pogledaju njegovi protekcionistički planovi. Premda smo umjereno optimistični u pogledu jačanja dolara, ne očekujemo takvu aprecijaciju kakvoj smo svjedočili u posljednjih nekoliko godina, već možda rast dolarova indeksa od oko tri posto u ovoj godini”, kazao je Thu Lan Nguyen, valutni analitičar u Commerzbanku.

(Hina)