ZAGREB, 31. prosinca 2016. (Hina) – Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošloga tjedna oslabio, no u cijeloj ovoj godini njegova je vrijednost prema košarici valuta porasla već četvrtu godinu zaredom, pa se kreće nedaleko najviših razina u 14 godina.

Tečaj eura prema dolaru ojačao je prošloga tjedna 0,5 posto, na 1,0515 dolara, odmaknuvši se od 1,0364 dolara, najniže razine od siječnja 2003. godine, na koju je skliznuo prije dva tjedna.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na japansku, pa je cijena dolara skliznula 0,35 posto, na 116,90 jena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je prošloga tjedna na 102,29 bodova.

No, taj je indeks i dalje nadohvat 103,65 bodova, najviše razine od prosinca 2002. godine.

U cijeloj ovoj godini dolar je prema košarici valuta ojačao 3,7 posto, čime je njegov trend rasta protegnut već četvrtu godinu zaredom.

Uspon dolara ponajviše se zahvaljuje povećanju ključnih kamatnih stopa američke središnje banke u prosincu za 0,25 postonih bodova, u raspon između 0,50 i 0,75 posto, kao i signalima Feda da bi u idućim godinama mogao ubrzati tempo povećanja cijene novca.

Naime, najavljene politike novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa o smanjenju poreza, povećanju fiskalne i potrošnje na infrastrukturu, kao i uvođenje carina na uvoz mogle bi ubrzati rast gospodarstva, ali i inflacije.

Zbog toga se, pak, u idućoj godini očekuje povećanje kamata Feda čak u tri navrata, a to bi moglo dodatno potaknuti uspon američke valute.

U ovoj je godini dolar prema euru ojačao oko 3 posto, što je već treća godina zaredom kako europska valuta slabi u odnosu na američku.

Razlog su tome očekivanja da će Fed ubuduće zaoštravati monetarnu politiku, dok će Europska središnja banka još najmanje godinu dana voditi izuzetno labavu monetarnu politiku i držati kamatne stope na rekordno niskim razinama.

Još je više, oko 16 posto, dolar u ovoj godini ojačao prema britanskoj funti, koja se našla pod snažnim pritiskom nakon što su se u lipnju na referendumu Britanci odlučili za izlazak iz Europske unije. Zbog toga je ova godina za britansku valutu bila najlošija od financijske krize 2008. godine.

I dok je prema europskim valutama ojačao, dolar je u odnosu na japansku valutu u ovoj godini oslabio. Njegov je tečaj godinu završio na 116,90 jena, što je oko 3 posto ispod razine na kojoj je bio početkom godine. To je prvi pad cijene dolara prema jenu u posljednjih pet godina.

(Hina)