Uzgoj i ulov morske ribe povećani, što je utjecalo i na veću vrijednost cijele.

Hrvatska je u 2020. povećala ulov i uzgoj morske ribe i drugih morskih organizama u odnosu na godinu ranije za 10,8 posto, konkretnije za oko 8700 tona, vrijednost ribarstva tako je i porasla za 10,7 posto, iako je broj ribara smanjen za 0,4 posto te je broj ribarskih plovila zabilježio pad od 0,8 posto.

To je tek dio zadnje statističke slike o hrvatskom ribarstvu iz podataka Državnog zavoda za statistiku (DZS) kojom se pokazuje otpornost morskog ribarstva u pandemiji, dok slatkovodno ribarstvo bilježi pad proizvodnje pod utjecajem lošije prodaje.

Generator lanjskog dvoznamenkastog rasta upravo je ribarstvo na moru koje nosi 97% udjela i po ostvarenoj prodaji i po ukupnoj vrijednosti, odnosno kako statističari navode na rast vrijednosti ribarstva utjecao je rast vrijednosti morskog ribarstva, za 11,6 posto, do čega je došlo uslijed porasta prodanih količina, za 11,1%.

Ukupna vrijednost prodaje ribe, rakova, školjkaša i glavonožaca, po podacima DZS-a, lani je iznosila 1,405 milijardi kuna (+10,7%), a prodano je 87.662 tona. Pritom je najviše prodano plave ribe, koja je najvažniji dio hrvatskog ribarstva: riječ je o 67.248 tona što je 7,8 tisuća tona više nego 2019.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay