Udruga Glas poduzetnika, osnovana početkom travnja, nakon što su se poduzetnici okupljeni u istoimenu inicijativu izborili da Vlada donoseći drugi paket mjera gospodarstvu pogođenom u korona-krizi čuje i njihov glas, ovih dana je u javnost iznijela priče o iskustvima članova s Državnim inspektoratom.

1. Ribolovci u mutnom

“Imao sam firmu koja se 25 godina bavila veleprodajom, maloprodajom i proizvodnjom ribolovne i ronilačke opreme. Opskrbljivali smo više od 70 dućana širom Hrvatske. Ove godine smo odlučili sve zatvoriti. Ta odluka je donesena dosta teško i uz puno promišljanja treba li nastaviti raditi u uvjetima pravne nesigurnosti gdje ti inspektor kroji sudbinu, ne po zakonu, nego kako se njemu svidi.

Evo primjera: pita mene inspektor kako deklariramo ronilačka odijela. Kažem, pa kako ih je špediter tarifirao, kao sportsku opremu. Kaže on meni, to ronilačko odijelo se može okarakterizirati i kao zaštitna oprema, a kao takvu morali ste ishoditi ateste materijala, koje je obavio zavod za mjeriteljstvo i gubljenje vremena (zamisli – robu koja ima sve europske certifikate treba dodatno certificirati).

2. Firma skraćuje život

“Pedesetak puta godišnje idem po terenu, prodajem robu sa štanda koji svaki put ujutro treba postaviti, pa staviti pod šator stolove i klupe i robu, i sve se na kraju dana natrag pospremi. Jednom prilikom došao sam u jedno manje selo, i taman kad sam postavio konstrukciju šatora pojavio se inspektor i pitao me za firmu. Natpis firme još nisam bio istaknuo jer sam doslovno završio s postavljanjem konstrukcije šatora, na koju potom vješam natpis firme – drugim riječima, natpis još nije bio istaknut jer nije imao gdje biti istaknut. U pola 8 ujutro, u selu u kojem, s obzirom na mali broj stanovnika, prodaja ne počinje do 9-9.30.

Kazna – 4000 kuna.

To je bilo prije desetak godina, nisam bio kažnjavan u međuvremenu, jer doista dajem sve od sebe da sve bude po propisima, no zbog straha da se ne ponovi opet ovako nešto, smatram da ću živjeti deset godina kraće.”

3. Nemate cjenik na stranom jeziku?!

“Bavim se ugostiteljstvom već 25 godina, zadnjih 15 godina imam caffe bar u jednom šoping-centru na krajnjem zapadu grada.

Dolazi tako jedan dan inspektor, traži sve papire, kao i svi prije njega, te kad se uvjerio da je sve O.K., onako usput traži da mu donesemo cjenik, uzima ga u ruke, lista i kaže: Pa vi nemate cjenik ni na jednom od stranih jezika?!

Kazna: 5000 kuna za pravnu i 2500 kuna za mene kao odgovornu osobu, ali ako se plati u roku 7 dana onda je 50 posto popusta.

Likvidirana zbog 344 kune

“Tvrtka moje kćeri likvidirana je zbog neplaćene kazne po nadzoru poreznog inspektora iz zagrebačke Porezne uprave i to zbog neplaćene kazne od 5000 kn.

Kazna nije napisana zbog nadzora tog dana jer je bilo sve u redu, već je dobivena zbog toga jer je gospodin ustanovio da pet mjeseci prije tog nadzora nije u roku 48 sati fiskalizirano pet računa u iznosu od 344 kuna. Nikome nije naštetila jer nije bila u sustavu PDV-a, samo porezna nije na vrijeme znala za taj iznos.

Nakon toga otišla je u Ameriku, ima svoju tvrtku, zarađuje i puni američki proračun.”

Cijeli članak možete pročitati na:

Foto: Pixabay