“Članovi Udruge Baby Beef našli su se pred zidom. Situacija je neizdrživa, kupaca nema, a gubitci su veliki. Mnogi proizvođači najavljuju gašenje proizvodnje”, istaknuli su iz udruge navodeći kako su zatražili hitan sastanak s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković.

Sastanak je, kako se navodi, održan prošli tjedan te je ministrica najavila subvencije po uzoru na druge zemlje (primjer Slovenije i Francuske) kako bi se zadržala i očuvala proizvodnja tovne junadi.

Na sastanku je, navode iz Udruge, dogovoreno da će Ministarstvo poljoprivrede za potporu sektoru osigurati 60 milijuna kuna koje će biti isplaćena u dva navrata i to, prvi dio do kraja ove, a drugi dio do kraja veljače 2021. godine.

Posljedica je to prekomjernog uvoza junećeg mesa iz zemalja EU-a koje su subvencionirale svoje proizvođače junadi i na taj način ugrozile naše tržište, ističu iz Baby Beefa.

Navode primjer Slovenije i Francuske koje su odmah na početku krize podržale svoje proizvođače sa 100 eura po junetu, što je utjecalo na dolazak velikih količina slovenskog mesa na tržište Hrvatske kao i na to da su francuski farmeri preuzeli kupce iz Libanona i Italije.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay