Još prije covida stanje na tržištu rada u Hrvatskoj ukazivalo je na velik nedostatak kvalificirane radne snage, ali i na to da vještine nisu usklađene s potrebama gospodarstva. Za Hrvatsku je stopa sudjelovanja odraslih u cjeloživotnom obazovanju u 2019. bila tek 3,5 posto, dok je prosjek EU 10,8 posto. Zato je Ministarstvo rada s Ministarstvom znanosti pokrenulo vaučere za obrazovanje odraslih, koji su startali u travnju. Plan je da ih ove godine iskoristi 4000 osoba, a do 2026. njih 30.000. Provjerili smo kakav je interes

Za nezaposlene i zaposlene

Za potrebe sustava vaučera u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti predviđen je iznos od 300 milijuna kuna i sudjelovanje 30.000 korisnika do 2026. godine. Prosječan iznos vaučera je 10.000 kuna i dodjeljuje se isključivo za programe stjecanja zelenih i digitalnih vještina. U obrazovanje se mogu uključiti sve nezaposlene i zaposlene osobe s navršenih 15 godina života te minimalno završenim osnovnim obrazovanjem.

Najpopularniji programi

Iz Ministarstva rada ustupili su nam i podatke o najpopularnijim programima.

Najveći broj zahtjeva odobren je za sljedeće programe:

  • internetski marketing i brendiranje (194 zahtjeva, iznos vaučera: 4.105 kuna)
  • knjigovođa/knjigovotkinja (98 zahtjeva, iznos vaučera: 5.781 kuna)
  • python developer/developerka (96 zahtjeva, iznos vaučera: 12.454 kuna)
  • asistent/asistentica za upravljanje projektima (87 zahtjeva, iznos vaučera: 5.663 kuna)
  • front-End developer/developerka (84 zahtjeva, iznos vaučera: 13.283 kuna)

Iznosi vaučera ovise o području, tajanju i složenosti odabranog programa obrazovanja. Maksimalni iznos koji HZZ financira za svaki pojedini obrazovni program naveden je pokraj svakog programa u Katalogu programa na web stranici Vaučer za obrazovanje.

Proces prijave

Zahtjev za dodjelu vaučera predaje se online putem aplikacije Moj Vaučer, gdje korisnik bira vještinu koju želi steći ili razviti. 

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay