Nacrt zakona koji je donesen uspostavlja dvogodišnji moratorij na sve nove dozvole za operacije rudarenja kriptovaluta, koje koriste posebno energetski gladan pristup za provjeru transakcija na blockchainu.

Porast rudarenja Bitcoina u državi New York naišao je na blokadu, jer je usvojen zakon koji će zaustaviti nove dozvole za određene elektrane na fosilna goriva koje će se koristiti za rudarenje Bitcoina. Mjera, kojom se također pokreće studija o utjecaju rudarskih objekata na okoliš u toj saveznoj državi, usvojena je u državnoj skupštini New Yorka.

Obećavajući nova radna mjesta, kripto industrija je podijelila demokrate u Senatu oko toga hoće li moratorij imati veće ekološke ili ekonomske troškove.

Zakon će se suočiti s još jednom kušnjom dok se uputi guvernerici New Yorka Kathy Hochul da potpiše ili stavi veto. Hochul je prošlog mjeseca primila donaciju od 40.000 dolara od izvršnog direktora tvrtke koja vodi bivšu tvornicu aluminija i koja je pretvorena u pogon za rudarenje kriptovaluta, nedavno je izvijestio The New York Times.

Nakon što je Kina prošle godine uvela nova ograničenja za rudarenje Bitcoina, mnoge rudarske operacije otvorile su radnje u SAD-u. New York, s obilnom hidroelektričnom energijom i umirovljenim postrojenjima za fosilna goriva, koja se mogu ponovno pokrenuti za rudarenje Bitcoina, brzo je postao novo središte za rudarenje Bitcoina.

Taj ponovni razvoj fosilnih goriva izazvao je reakciju nekih stanovnika i zagovornika zaštite okoliša. Zabrinuti su da će oživljena postrojenja na fosilna goriva, uz pomoć Bitcoina, oštetiti ekosustave i poremetiti napore države da se uhvati u koštac s klimatskim promjenama.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay